Delavstvo in kultura si drugič podajata roko kot poklon industrijski dediščini in v opomin na ohranjanje delavskih pravic. Ob 200. obletnici rudarstva v Hrastniku bodo stari prostori nekdanjega premogovnika ponovno oživeli kot prizorišče drugega festivala delavskega filma Kamerat v Hrastniku. Festival se bo odvil med 30. junijem in 2. julijem.

Tokrat 16 filmov

Na festivalu si bodo obiskovalci lahko ogledali 16 filmov domače in tuje produkcije. Tudi letos bo festivalsko dogajanje popestril bogat spremljevalni program, ki v ospredje postavlja nenehni boj za delavske pravice.

»S festivalom delavskega filma Kamerat oživljamo stare zapuščene delavske in industrijske prostore v Hrastniku in vanje naseljujemo kulturo,« je izpostavila delovodja festivala Nina Kavzar na predstavitvi festivala v Kompresorski postaji nekdanjega rudnika, kjer so predvajali dva kratka filma z delavsko tematiko: animirani film Liliana (2019, Milanka Fabjančič) in dokumentarno-plesni film Labod (2021, Evelin Bizjak, Neja Rakušček, Monika Rusak, Ružica Anja Tadić, Tjaša Tomc).

Kompresorska postaja, ki je v času premogovništva v Hrastniku služila proizvodnji komprimiranega zraka za pogon strojev v rudniku, bo tudi letos eno od treh prizorišč festivala Kamerat. Filme si bodo gledalci lahko ogledali tudi v podzemlju rudniškega rova in nekdanji rudarski delavnici.

V fokusu Češka

Programski kamerat festivala Simon Tanšek je predstavil 16 filmov, ki si jih bo občinstvo lahko ogledalo na drugi izdaji festivala Kamerat. Filmi so razdeljeni v štiri sklope – retrospektiva, dokumentarni film, celovečerni film in fokus. Letošnja država v fokusu je Češka, ki ima prav tako pestro industrijsko dediščino, ki daje navdih filmskim ustvarjalcem. Na festivalu se bodo tako ob podpori češkega veleposlaništva v Sloveniji predvajali trije češki filmi, v spremljevalnem programu pa bo v sodelovanju z veleposlaništvom odprta tudi razstava Plečnik in Praga.

Filmi

Poleg treh čeških filmov Skrivanci na niti (1969, Jiri Menzel), Dukla 61 (2018, Jakub Režny) in Nova Šichta (2020, Jindich Andrš) se bodo na festivalu predstavili še naslednji filmi: Po isti poti se ne vračaj (1965, Jože Babič), Dober dan za delo (2018, Martin Turk), Junaki delavskega razreda (2022, Miloš Pusić), Izgnanstvo (2020, Visar Morina), Mleko (2019, Grimur Hakon), Stavka (2019, Stephane Brize), Tovarne delavcem (2021, Srđan Kovačević), Metka, Meki (2021, Nika Autor) in Heat Singers (2019, Nadia Parfan).

Novost – študenti AGRFT

Novost letošnjega festivala je sklop filmov študentov AGRFT, v katerem se bodo predstavili štirje filmi mladih režiserjev. Kot je poudaril Tanšek, s tem želijo ponuditi priložnost mladim ustvarjalcem na začetku njihove ustvarjalne poti. V tem sklopu se bodo tako predvajali filmi Čevljarna (2017, Anton Emeršič), 18,75 (2018, Aleksander Kogoj), Uvajanje (2018, Anže Sobočan) in Pepelni drobci (2020, Aljoša Nikolič).

Gostje

Tudi letos bo festival gostil filmske ustvarjalce ter predstavnike boja za pravice delavcev v okviru treh okroglih miz in pogovorov z ustvarjalci. Med več kot 15 gosti izpostavljamo režiserje Srđana Kovačevića, Niko Autor in Martina Turka. Festival pa bo obiskala tudi dr. Maja Bogojević, predavateljica filmske teorije in dekanja Fakultete za umetnost Univerze v Donji Gorici v Črni gori, odgovorna urednica revije Camera Lucida ter članica žirije na festivalih LIFFE, Cannes, Valladolid in drugih, obenem pa tudi Kamerata, ki je izdatno pripomogla k realizaciji prve izdaje festivala.

Okrogle mize

V treh dneh se bodo poleg filmov zvrstile tudi tri okrogle mize: Položaj delavcev v filmski industriji, Kam je izginil delavski razred in Okrogla miza o ženskih delavkah v kulturi. Ob 200. obletnici rudarstva v Hrastniku pa bo tudi otvoritev tematske poti Srečno, ki bo poklon zasavski rudarski dediščini. Župan občine Hrastnik Marko Funkl je ob tem izpostavil, da v občini poteka več projektov, ki bodo negovali industrijsko dediščino in ji vdahnili nove vsebine. Med drugim je izpostavil prenovo Mlakarjevega stanovanja kot tipičnega rudarskega domovanja, ki bo kmalu zaživel kot hostel. Negovanje dediščine pa se kaže tudi skozi ohranjanje delov objektov, ki se rušijo, in njihova ponovna uporaba na drugih objektih industrijske dediščine.

Razstave

Kultura in delavstvo si bosta podala roko tudi skozi razstave, ki bodo na ogled v sklopu Kamerata. Poleg razstave Plečnik in Praga bo mogoče obiskati tudi prenovljeno razstavo Uporništvo v Zasavju, razstavo fotografij s fotografskega natečaja Kamerat in razstavo likovnih del učencev OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik na temo delavstva.

Savus

Foto: festival Kamerat(/Jernej Peklar