Če ste pred kratkim prevzeli zero waste način življenja (upam, da je k tej odločitvi malo pripomogla tudi spletna stran www.manjsmetimanjskrbi.si), ste verjetno precej zmanjšali vnos plastike v svoj dom. Ker pa se te spremembe ne dogajajo v vakuumu, imate doma gotovo še veliko plastičnih predmetov. Ne, ne mečite jih stran. Preberite si, kaj lahko naredite z njimi.
Zakaj ne v smeti?
Se verjetno sprašujete. Zakaj ne bi plastičnih izdelkov vrgli stran in jih nadomestili s trajnostnimi? Zato, ker s tem ne naredimo prav nič dobrega za okolje. Eden izmed vidikov zero waste življenja je tudi to, da do konca izrabimo predmete, preden jih pošljemo na odpad. Enako velja tudi za plastiko. Plastične izdelke izrabimo do konca njihove življenjske dobe ter jih šele nato pošljemo na odpad in nadomestimo s čim bolj trajnostnim.

Podarite
Če absolutno ne želite več uporabljati predmeta, ga prodajte ali podarite nekomu, ki ga bo izrabil do konca. Novega lastnika lahko poiščete med prijatelji in znanci, predmet lahko odnesete v katero od prodajaln iz druge roke ali pa ga podarite organizaciji, ki skrbi za socialno ogrožene.

Martina Drobne (Manj smeti – Manj skrbi)

www.manjsmetimanjskrbi.si

Prejšnji članekSamo odločiti se je treba
Naslednji članekPisano poslikan zid