Pa je odstranjevanje poginulih živali varno in v domeni občanov, ki na poti naletijo na ubogo umrlo bitje? Kaj naj stori človek, ki pet dni zapored na dvorišču poslovne stavbe gleda poginulega goloba. Kdo bi verjetno rekel, naj ga odvrže kar v bližnje grmovje. Dejstvo pa je, da je lahko takšen golob okužen, prenašalec bolezni in predstavlja tveganje za tistega, ki ga prestavlja. Poleg tega lahko poginula okužena žival ogroža radovedne otroke, mačke, pse …
Najboljša rešitev je klic na 112, oziroma Center za obveščanje, ki sprejema obvestila o poginulih živali. Uslužbenci Centra o tem obvestijo Veterinarsko higiensko službo Celje, ki je pristojna za odvoz poginulih živali na geografskem področju Celja z okolico, torej tudi Zasavja.

Enota Celje je del Nacionalnega veterinarskega inštituta, ki je organiziran v okviru Veterinarske fakultete. Delo opravlja po pooblastilu Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstva za zdravje, za potrebe veterinarske, tržne in zdravstvene inšpekcije in za potrebe imetnikov živali.

TPK

Prejšnji članekUrša druga, Blaž tretji
Naslednji članekHarmonikarji oznanjajo 70-letnico