»Rado Kališnik v vročo stekleno maso s prefinjeno kompozicijo vgrajuje barve, ki še posebno oplemenitijo njegovo oblikovanje in kiparstvo. Kališnikovi kipi nosijo miselno obzorje in razpoloženjske poudarke, ki so vedno podprti s človeško, osebno uglašenostjo. Likovni izraz, ki ga postavlja pred nas, je zrel, intuitivno bogat, čist, komunikativen, rahlo zadržan in samosvoj,« je dejal Rudi Stopar.
Kališnik je že v času svoje redne zaposlitve v Steklarni Hrastnik (več kot 40 let) izdeloval tudi različne unikatne skulpture. Po upokojitvi je postal kipar stekla. Oblikovalec zanimivih umetnin, povezanih s stekleno tekočo maso, ki ji vdihuje življenje, se je doslej predstavil na številnih razstavah, od Zagreba do Hrastnika. V Trbovljah je razstavil nekaj novejših izdelkov, ki odražajo njegovo umetniško dušo. Poleg skulptur, ki so svojevrstne steklene slike na stenah in tistih, ki so svojstveni kiparski izdelki, je Kališnik postavil na ogled tudi izdelke, narejene za posebne priložnosti, npr. velikonočne pisanke. Razstavljeno je tudi orodje steklopihalca, steklarski pripomočki, obiskovalci razstave si lahko ogledajo še film o delu Rada Kališnika ob steklarski peči.

Na otvoritvi je poleg Stoparja o razstavi spregovoril Bogdan Šteh iz Delavskega doma Trbovlje, Soniboj Knežak iz Steklarne Hrastnik, večer pa so popestrili pihalci iz Glasbene šole Hrastnik.

MP

Prejšnji članekStarejši Zagorjani v oskrbovana stanovanja
Naslednji članekLotil se ga je s sprejem