četrtek, 25 aprila, 2024

Iz te kategorije

Kal med najboljšimi

Septembra se bo na spletnem portalu Siol.net zaključil izbor Naj planinske koče 2016. Med finalistkami je tudi letos zasavska favoritka – koča na Kalu.
Kal, oziroma »Kau«, kot se ime vrha pravilno izgovori, je lokacija, kjer se nahaja po mnenju planincev in pohodnikov ena izmed najboljših koč. Po podatkih oskrbnice Slavice Resman ima dom 55 ležišč, od tega 21 v sobah, ostala pa so v skupnih prostorih oziroma v »starem delu« – koča je bila namreč leta 1984 prenovljena.

Resmanova je svoj položaj oskrbnice zasedla dve leti poprej. »S partnerjem sva tu že dolgo, dlje kot inventar,« se je pošalila. Svoje življenje sta oskrbnica in njen partner Rajko Bočko posvetila upravljanju koče. »To je način življenja, tu smo doma, Kal imamo zelo radi,« je povedala.

Predanost koči se kaže tudi v predanosti gostom, ki se na svoji poti ustavijo na Kalu. Tudi najzahtevnejšim gostom postrežejo z njihovo najljubšo jedjo, izjema niso niti vegetarijanci in vegani. Celo v deževnem vremenu, ko gostov običajno ni, oskrbnica čaka v koči, da bo lahko ponudila streho kakšnemu zablodelemu planincu, ki ga je ujel naliv.

Koča je odprta vsak dan, razen ob ponedeljkih, če ni ravno takrat praznik, sicer pa obratuje vse leto.

Glasovanje za »naj« planinsko kočo še traja. Svoj glas lahko za Kal oddate na povezavi http://siol.net/sportal/rekreacija/planinski-dom-na-kalu-946-m-419047,  iz istega brskalnika pa lahko glasujete enkrat vsake pol ure.

ZT

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor