sreda, 17 julija, 2024

Iz te kategorije

Kakšna zmaga Primoža Rogliča

Konec tedna je najbolj odmevno zmago zasavskih športnikov spet zabeležil kolesar Primož Roglič. Na najstarejši kolesarski klasični enodnevni dirki Liege – Bastogne – Liege si je v ciljnem sprintu z nepopustljivostjo priboril zmago pred svetovnim prvakom Julanom Alaphilippom.

Izjemno zahtevna enodnevna dirka, po mnenjih nekaterih kolesarskih strokovnjakov tudi najtežja, je prinesla še eno zgodovinsko prelomnico slovenskemu kolesarstvu. Kot mnogo drugih, je tudi to spisal Primož Roglič s prvo zmago na klasiki, ki jo uvrščajo med pet prestižnih spomenikov svetovnega kolesarstva. Roglič je bil po dirki nadvse zadovoljen. V prvi izjavi v slovenščini je dejal: »Zelo sem vesel, da mi je uspelo zmagati. Dirka je bila zelo težka, vreme slabo, bilo je precej hladno. Cela naša ekipa je delala dobro. Vesel sem in ponosen, da mi je uspelo.«

Klasika je postregla s pravim slovenskim prvenstvom. Francoz Julien Alaphilipp je bil namreč kazen zaradi spreminjanja smeri v ciljnem sprintu in med štirimi najboljšimi so bili na koncu kar trije Slovenci, poleg Rogliča na najvišji stopnički še tretji Tadej Pogačar in četrti Matej Mohorič. Drugo mesto je zasedel vse bolj nevarni Švicar Marc Hirschi.

Dirka je bila vseskozi razburljiva, saj ni manjkalo pobegov, padcev, odločila pa se je na zadnjem kilometru. V ciljnem sprintu je potegnil Alaphilippe, pri tem oviral Pogačarja in Hirschija in že dvignil roke v znak zmagoslavja. Ampak, to je bil račun brez krčmarja, oziroma Rogliča. Primož ga je lovil po desni strani in ga na ciljni črti prehitel za nekaj centimetrov in v svojo zbirko uspehov zapisal še zmago na klasični enodnevni dirki. »Neverjetno! Nikoli ne smeš obupati, treba je pritiskati na pedale do zadnjega metra, zadnjih centimetrov v bistvu. Najstarejša dirka na koledarju je bila na seznamu mojih želja, super vesel sem, da mi jo je uspelo dobiti. Končno sem nekaj zmagal, kajne?« je takoj po veličastni zmagi povedal Roglič.

Savus

Foto: posnetek zaslona

Isti avtor