Kolerik
Tisti, ki imajo kolerični temperament, izstopajo po močnih čustvih, zlahka se odločijo za akcijo in se hitro vznemirijo, predvsem pa se hitro razjezijo in z lahkoto izražajo svojo jezo.

baby after bath #11Sangvinik

Sangvinični temperament označuje tiste, ki reagirajo hitro, vendar pa njihova čustva niso ne močna in ne dolgotrajna. Zlahka spreminjajo razpoloženje in hitro lahko preidejo iz negativnega v pozitivno razpoloženje. Na splošno pa so nagnjeni k vedremu razpoloženju.


Flegmatik

Flegmatični temperament imajo tisti, ki redkokdaj čustveno reagirajo, in če že, je njihovo reagiranje počasno. Tudi njihova čustva so šibka in se stežka manifestirajo.

Melanholik

Za melanholike je značilno, da redkokdaj čustveno reagirajo, kadar pa, to počnejo z intenzivnim in dolgotrajnim čustvovanjem. Pri njih vladajo neugodna čustva žalosti in zaskrbljenosti, njihove čustvene reakcije pa so redke in počasne, vendar močne.

Čistih temperamentov seveda ni, temveč pri nekaterih prevladujejo lastnosti enega temperamenta ali drugega, prav tako pa ni noben temperament dober ali slab.

Nina V. Pečnik, Mali migec