Driska je zelo neprijetna nadloga, katero pogosto spremlja občutek bolečine in zvijanja v trebuhu ter nenehnega strahu, da bomo v nepravem trenutku predaleč od najbližjega stranišča. O driski govorimo, ko je spremenjena konsistenca blata, pogostejše odvajanje in povečana količina blata. Količina vode, izločene z blatom, se lahko poveča tudi za štirikrat in lahko vodi v dehidracijo.
Driska je pogost simptom, ki se lahko pojavi zaradi različnih vzrokov, kot so: okužbe z mikroorganizmi (bakterijske, virusne okužbe, okužbe s paraziti); zaradi preobčutljivosti na hrano (mleko, gluten); lahko pa nastopi tudi kot neželeni učinek nekaterih zdravil (antibiotiki); ali kot simptom nekaterih bolezni (Chronova bolezen).  Pogosta je tudi na potovanjih, zato smo takrat še posebej pozorni na higieno.

Samozdravljenje driske:

  • Prvi in najpomembnejši ukrep je nadomeščanje izgubljene tekočine in elektrolitov (rehidracija). Znaki izsušitve se najprej pokažejo kot zmanjšana napetost kože. Zaradi driske se iz črevesa slabo vsrkajo hranilne snovi, kar organizem še dodatno izčrpava. Pijte neoporečno vodo ali nesladkan čaj ter nadomeščajte izgubljene elektrolite s peroralnimi rehidracijskimi solmi, ki jih lahko kupite v lekarni.
  • Med drisko se izogibajte mleku in mlečnim izdelkom (izjema je jogurt, bogat z mlečnokislinskimi bakterijami), sladkorju, mastni in začinjeni hrani, tudi kavi. Uživajte hrano s čim manj vlakninami (npr. korenčkova juha, prepečenec, banane).
  • Probiotiki se največkrat uporabljajo za preprečevanje in zdravljenje drisk. Vsebujejo mlečnokislinske bakterije, zlasti Lactobacillus in Bifidobacterium, lahko pa vsebujejo tudi nekatere glive ( bolulardii). Mlečnokislinske bakterije so naravni predstavniki črevesne flore in pomagajo vzpostavljati ravnotežje normalne mikrobiote v črevesju, ki se pri pojavu driske poruši. Probiotiki so učinkoviti predvsem pri blaženju driske, ki se pojavi med jemanjem antibiotikov. Pri tem je potrebno izpostaviti, da je priporočljivo vzeti probiotik najmanj tri ure po zaužitju antibiotika, sicer probiotik ne bo imel želenega učinka.
  • Racekadotril je zdravilo, indicirano za zdravljenje simptomov akutne driske. Hitro in učinkovito zmanjša izločanje in poskrbi za ponovno ravnovesje izločanja vode in elektrolitov.
  • Medicinsko oglje se zelo pogosto uporablja za lajšanje težav pri driski, čeprav to ni osnovni namen uporabe tega zdravila. Medicinsko oglje se namreč uporablja pri nastajanju plinov v želodcu in črevesju ter pri nenadni zastrupitvi z zaužitimi zdravili ali strupi. Blato obarva črno in se ne sme jemati skupaj z drugimi zdravili.
  • Pri lajšanju driske lahko uporabljamo tudi tradicionalne pripravke iz zdravilnih rastlin (borovnica, čajevec, robida, srčna moč in hrastova skorja). V največji meri se uporabljajo rastlinski pripravki iz posušenih plodov borovnice.

Zdravnika je potrebno obiskati, če se stanje kljub samozdravljenju po dveh ali treh dneh ne izboljša ali se celo poslabša. Posvet z zdravnikom je potreben, če je na blatu prisotna kri ali je povišana telesna temperatura (>38,5°C), če drisko spremljajo tudi krči in bruhanje, pa gre morda za zastrupitev s hrano. Samozdravljenje driske se odsvetuje tudi pri hudi dehidraciji organizma in pri dojenčkih, starih manj kot 3 mesece.

Ko se pojavi driska, ne pozabite na  počitek in pitje tekočine.

Marko Jurič, mag. farm.

www.lekarna-pusnik.si

Prejšnji članekKako »pridni« so zasavski poslanci
Naslednji članekModna revija, kopanje, igre