Trije elementi povezovanja z dojenčkom, ki jim je vredno nameniti pozornost, so sluh, jok in smeh. Starši, ki jih želijo okrepiti, lahko obiščejo masažo za dojenčke po mednarodno priznanem programu IAIM. Inštruktor s certifikatom jim bo pomagal spodbuditi in še okrepiti vse elemente povezovanja.
Sluh in govor

slika-78Razvoj sluha se prične pri dojenčku že, ko je še v trebuščku. Takrat sliši mamino bitje srca in njen glas. Ko pridejo na svet, je dojenčkom bolj všeč visok nežen ton. Starši že instinktivno govorimo z dojenčkom na ta način. Visok ton na dojenčka deluje pomirjujoče, razume ga kot neke vrste varnost in zaupanje. Dojenčki obožujejo tudi naše prepevanje, zato jim čim več pojmo. Petje obenem umiri tudi starše in umiri bitje srca, kar deluje pomirjujoče na oba. Študije so pokazale, da dojenčki prepoznajo in imajo glas staršev rajši od ostalih glasov. Tudi starši imamo radi, ko se naš dojenček oglaša s svojim gruljenjem in smehom, takrat vemo, da se počuti dobro in delamo nekaj, kar mu zelo prija.

Jok

Jok je le eden od načinov, s katerim dojenček komunicira s svetom, toda pogosto starše popolnoma potre. Naravnani smo namreč tako, da takoj iščemo vzroke, zakaj dojenček joka in zakaj nič ne pomaga. A včasih dojenčki tega »zakaj« tudi sami ne poznajo. Na plan želijo spustiti le svoja čustva, ki jih ne znajo ubesediti ali drugače izraziti. Pri tem potrebujejo le našo oporo in nekoga, ki jih bo poslušal, zibal, objemal, medtem ko jim je hudo. V naših programih za dojenčke starše vedno spodbujamo k temu, da iskreno prisluhnejo dojenčku in njegovim potrebam ter jemljejo jok kot del naravnega načina dojenčkove komunikacije.

Smeh

Smeh  je nalezljiv. Nasmešek dojenčka v nas prebudi čustva ljubezni in topline, daje nam občutek povezanosti in pogosto ga dojemamo kot pravo nagrado, sploh prvi nasmešek. S tem, ko se starši smejimo dojenčku, nas on želi posnemati, opazuje, kako to počnemo in kdaj, pozorno nas opazuje in vedno bolj pogosto vrne nasmeh. Z nasmehom in smejanjem se med starši in dojenčkom odvija globok povezovalni proces, občutek zadovoljstva in veselja.​

Mali migec, Nina V. Pečnik