Trije elementi povezovanja staršev z dojenčki

  1.  Dotik

Dotik je prvi čut, ki se razvije v maternici, in zadnji, ki nas zapusti, ko umremo. Dojenčki so popolnoma odvisni od staršev in njihovega dotika. Dotik je edini ču,t brez katerega ne bi mogli preživeti, in njegovo blagodejno delovanje povezuje dojenčke in starše, omogoča nam, da lažje prepoznamo njegove znake, njegovo verbalno in neverbalno komunikacijo in ugodimo njegovim potrebam.slika-16

  1.    Očesni stik

Vid je čutilo, ki se pri dojenčku razvije nazadnje. Ob rojstvu vidi dojenček jasno le na razdalji nekje od 18 do 30 cm, kar je enako razdalji med maminimi prsi in očmi medtem, ko ga pestujemo ali hranimo. Očesni stik ima močan pomen pri komunikaciji, zagotavlja, da prejmemo ogromno povratnih informacij in omogoča staršem dostop do prepoznave dojenčkovih razpoloženj in stanj. Kadar nas dojenček gleda naravnost v oči vemo, da je pripravljen na interakcijo, igro, masažo ali komunikacijo, takrat vemo, da se počuti dobro. Kadar odmika pogled pa vemo, da si želi nekaj drugega, da je bodisi naveličan, zaspan ali pa potrebuje spremembo.

  1.     Vonj

Vonj proizvaja vsak človek in je unikaten. Novorojenček razlikuje med vonjem svoje mamice in mamice nekoga drugega že ob samem rojstvu. Tudi starši prepoznamo svojega dojenčka že samo po vonju. Prav zaradi izrazitega vonja dojenčka se v prvem letu izogibajmo močnih vonjav, ki jih vsebujejo parfumi, mila, razna olja in podobno, saj nas naravni vonj še bolj povezuje.

Program IAIM masaže za dojenčke vključuje, spodbuja in krepi vse elemente povezovanja.

(Foto: Moj dojenček)

Nina V. Pečnik, Mali migec