med pokanjem petard in ognjemetov

Smo v času leta, ko se bo začelo pokanje petard in ognjemetov. To je lahko precej strašno za pse, mačke in ostale živali.

Če psa ali mačke ne morete pomiriti z nefarmakološkimi ukrepi – (pomirjajoča) glasba ali prižgan televizor, od trušča odmaknjen prostor, kamor se lahko zateče in se počuti varen, vaša prisotnost, sprehodi oz. aktivnosti pred začetkom ognjemetov … lahko poskusite tudi z zdravilnimi rastlinami, homeopatijo ali Bachovimi esencami.

Baldrijan

Psu lahko pomirite z baldrijanom pred pričakovanim stresom (ognjemetom, odhodom, potovanjem, nevihto, …). Seveda se je smiselno prej posvetovati z veterinarjem, da se prepričate, da je pripravek oz. dajanje baldrijana vašemu ljubljenčku res varno. Posvetujte se tudi glede odmerka – odmerjanje je lahko različno glede na to, če pes jemlje še kakšno drugo terapijo oz. glede na odmerek v pripravku. Priporočen odmerek naj bi bil med 1 in 7,5 g korenine baldrijana. Odmerjanje naj se začne nekaj dni pred stresnim dogodkom, majhni odmerki 3-4 krat dnevno.

Za mačke se baldrijan ne uporablja kot pomirjevalo, saj jih stimulira. Učinek je podoben kot pri mačji meti (catnip).

Homeopatija

Homeopatski pripravek za akutne težave izberemo glede na »sliko« zdravila. Ker gre za akutne simptome, se lahko daje 5 kroglic na 2 – 3 ure, dokler simptomi ne izzvenijo.

Aconit – zelo intenzivna čustva – strah, ki se pojavi iznenada. Žival je preobčutljiva na hrup, se hitro ustraši, je zelo nemirna. Zelo učinkovit pripravek za šok.

Arsenicum – za živali, ki so zelo nemirne, plašne in negotove. Živali ne moremo zapustiti, ker to za njo predstavlja velik stres. Hitro postanejo panične in jih je potrebno miriti. Te živali zahtevajo pozornost, vendar jim to ne zmanjša negotovosti.

Phosphorus – zelo primerno za vse fobije, povezane z zvokom. Živali so zelo nemirne, nervozne in plašne. Občutljive so na nenadne zvoke in se hitro preplašijo, lahko se bojijo dotika. Dajemo 1 – 2 krat dnevno.

Borax – specifično za živali, ki se bojijo neviht (grmenja), so občutljive na hrup in se hitro prestrašijo oz. so razdražljive

Gelsemium – primerno za žival, ki se pri ognjemetu trese od strahu. Lahko je plaha, izraža teror, se boji.

Bachove esence – Rescue

Rescue – čustvena prva pomoč je mešanica 5 svetnih esenc (popona, srobota, Betlehemske zvezde, žlezave nedotike in češnjelike slive).  Kapljice lahko živali nakapate v vodo ali pa jim jih kanete na jezik.

Za več nasvetov smo vam na voljo v naši lekarni.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.