petek, 21 junija, 2024

Iz te kategorije

Kako ne pozabiti otroka v avtu

Sicer vreme v zadnjih dneh ni nič kaj vroče, a poletje je in še kakšen dvig temperatur nam gotovo ne uide. Vročina lahko negativno vpliva na zdravje najmlajših, še posebej, če ti dalj časa prebijejo v zaprtem prostoru, kjer temperatura hitro narašča, na primer v avtomobilu.
Tudi v Sloveniji prihaja do primerov, ko starši otroka pozabijo v avtomobilu. To se lahko zgodi zaradi utrujenosti, stresa, sprememb v rutini oziroma drugih dejavnikov, posledice pa so lahko tragične.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je pripravil nekaj napotkov staršem, kako lahko zmanjšajo verjetnost, da bodo otroke pozabili v avtu: na sedež poleg otroka naj odložijo predmet, ki ga bodo ob prihodu na cilj najprej potrebovali, recimo torbico ali telefon, naj si nastavijo opomnik, da morajo otroka oddati v varstvo, in naj pred zapuščanjem vozila preverijo, ali je otrok na zadnejm sedežu. Obenem svarijo, da niti odprto okno niti klima ne pomagata preprečiti segrevanja avtomobila, če ta stoji na soncu. »Otroci so še posebej ogroženi, saj se njihovo telo segreje tri do petkrat hitreje kot telo odraslih, njihovo znojenje še ne deluje tako dobro kot pri odraslih, ne morejo si sami pomagati, se odpeti in zapustiti avtomobila,« so zapisali.

ZT

Isti avtor