Darila, ki jih je mogoče podariti brez oziroma z minimalno količino odpadkov, lahko razdelimo v tri kategorije: fizična darila, storitve in izkušnje. Izbira je res pestra in zato, ker so darila prijazna do okolja, obdarovanec nikakor ni prikrajšan.

Fizična darila

V sferi fizičnih daril se najde marsikaj. V darilo lahko vložimo svoj čas in spretnost in izdelamo nekaj prav posebej za obdarovanca. Verižico za ljubitelja nakita. Kvačkan ovitek za telefon za prijatelja, ki ima vsak dan kakšno novo prasko na ekranu. Naraven vlažilni balzam za bratranca, ki ima težave s suho kožo. Če ne verjamemo v svoje ročne spretnosti, a bi vseeno radi podarili nekaj osebnega, podpremo kakšnega lokalnega ustvarjalca, ki jih danes resnično ne manjka.

Res je, da gre ljubezen skozi želodec, zato lahko ljubljeni osebi svojo naklonjenost izkažemo tudi z doma pripravljeno jedjo, kot je na primer velika košara njegovih oziroma njenih najljubših piškotov ali kozarec okusne marmelade. Navdušenje bo požel tudi velik kozarec za vlaganje, v katerega po plasteh natresemo suhe sestavine za torto. Dodamo še na roke napisan recept in kuhalnico, pa smo dobili odlično darilo za ljubitelja peke.

Če si naš obdarovanec želi česa, česar ne moremo izdelati sami, lahko pokukamo v takoimenovane »second hand« prodajalne, kjer je mogoče po nizkih cenah dobiti sicer rabljene, a ohranjene predmete, kot so knjige, oblačila in celo elektronika.

Če vemo, da se nad zero waste življenjem navdušuje tudi sama, lahko ljubljeni osebi podarimo kak koristen pripomoček in ji tako malce olajšamo prehod v življenje brez odpadkov. V najslabšem primeru darilo namesto v papir zavijemo v vrečko za večkratno uporabo ali v čudovito ruto, ki bo uporabna tudi v prihodnje.

Storitve

Obdarovancem lahko namesto predmetov v dar ponudimo tudi svoje znanje ali svoj čas. Prijatelju lahko, na primer, brezplačno popravimo računalnik, sestri podarimo svoj čas in čuvamo njenega otroka, da se bo lahko v miru posvetila pisanju diplomske naloge … Tako ne ustvarjamo odpadkov, nam ljubi osebi pa vseeno podarimo nekaj, za kar vemo, da potrebuje oziroma si želi.

Izkušnje

Najlepše darilo, ki ga lahko podarimo, so čudoviti spomini. Ti bodo z nami ostali celo življenje, na njih se ne bo nabiral prah in vsakokrat, ko bomo pomislili nanje, nam bodo pričarali nasmešek na obraz. Karta za koncert, darilni bon za masažo ali članarina v društvu, za katerega se zanima naš obdarovanec, so čudovita darila, ki so vredna veliko več kot katerikoli predmet.

Denar

Denar se nam morda zdi najmanj domiselno darilo od vseh, a ni treba, da je tako. Če vemo, da si naš obdarovanec nečesa močno želi, mu lahko pomagamo izpolniti to željo. Seveda lahko tudi v takšno darilo vnesemo kanček hudomušnosti in domiselnosti. Če si, na primer, obdarovanec želi odpotovati v Veliko Britanijo, mu lahko damo nekaj denarja za nakup letalske vozovnice, zraven pa podarimo še kozarček pravega čaja, kupljenega brez embalaže, da se bo lahko čimprej navadil na okus priljubljene britanske pijače.

Kot vidite, brez odpadkov torej ne pomeni nujno brez izvirnosti. Pri zero waste obdarovanju je pomembno, da dobro poznamo obdarovanca in da vemo, česa si želi in česa se bo najbolj razveselil, nato pa to poskušamo dobiti na način, ki ne škoduje okolju. Tale zapis je moje darilo vam, bralcem – upam, da ste v njem našli koristne informacije. Če pa bi o življenju brez odpadkov želeli izvedeti več, pa vas vabim na svojo spletno stran www.manjsmetimanjskrbi.si

Martina Drobne (Manj smeti – Manj skrbi)

www.manjsmetimanjskrbi.si