Vaš dojenček bo ob koncu prvega meseca za kratek čas že dvignil glavico. Dvignil jo bo, ko bo ležal na trebuščku na ravni podlagi, lahko tudi v naročju, ko ga boste nosili v položaju za nošenje na trebuščku ali na primer na žogi, lahko pa, da jo bo dvignil tudi že za 45 stopinj.
mali-migecOb koncu prvega meseca se zna vaš dojenček že tudi zastrmeti v obraz, medtem ko bo verjetno že sposoben tudi slediti predmetu, ki ga premikate počasi v loku iz ene strani na drugo nekje 15 centimetrov od njegovih oči. Razdalja, na kateri dojenček dobro vidi, je enaka razdalji med maminim obrazom in dojenčkom, ko je na prsih, torej, ko se dojita, mamico odlično vidi. Kmalu po prvem mesecu pa starše čaka tisto najlepše, nasmešek.

V prvem mesecu lahko z dojenčkom tudi že telovadite, pri čemer seveda vaje prilagajate starosti in sposobnostim novorojenčka, zelo priporočljiva je tudi vsakodnevna masaža, ki vaju bo z dojenčkom še bolj povezala in mu pomagala, da sprosti stres, ki se nabira v njem. Vsekakor je pomembno od prvega dne tudi pravilno rokovanje z dojenčkom, ki pripomore k boljšemu motoričnemu razvoju in k boljšim gibalnim vzorcem.

Nina V. Pečnik, Mali migec