Termoelektrarna Trbovlje (TET) je zaradi razmer na trgu električne energije v postopku likvidacije. Na zagon obstoječega premogovega postrojenja z blokom moči 125 MW, ne gre več računati. A na lokaciji bi lahko na podlagi strategije upravljanja z državnim premoženjem obdržali vsebine, namenjene širšemu pomenu energetike, ki bi bile okolju in Zasavcem sprejemljive, obdržale in odprle pa bi tudi delovna mesta.
Kot je povedal Tomaž Trotovšek iz Odbora za razvoj energetike v Zasavju (OREZ), se je OREZ skupaj z lastnikom TET, torej družbo HSE, odločil, da povabi k sodelovanju čim širši krog zainteresiranih, ki bi s skupnimi močmi uspeli najti sprejemljivo rešitev.

Območje TET se razprostira ob strugi Save. Na levem bregu se nahajajo proizvodni objekti in z njimi povezane tehnološke naprave. Na desnem bregu so skladiščni prostori in garaže, večje dvorišče s pokritimi parkirišči ter objekti lastnega sistema oskrbe s pitno vodo. V sklopu je tudi stikališče 110 kV v lasti upravljavca prenosnega omrežja, tehnično omogočen je dovod in odvod električne energije do 300 MW preko stikalnih polj v lasti TET.

Obstoječe objekte na levem bregu bodo morali najprej razgraditi, nato pa bo lokacija namenjena širši energetsko industrijski rabi. Do nje vodi nov most, širok 3,8 metra z nosilnostjo 60 ton. Lokacija je dostopna tudi po železnici.

Tomaž Trotovšek je pozval vse zainteresirane, da svoje predloge in rešitve posredujejo do konca januarja prihodnjega leta na naslov Regionalne razvojne agencije Zasavje. Ideje in predloge bodo v prvi polovici naslednjega leta tudi javno predstavili.

ZT

 

Prejšnji članekMegavaten Marjan Dolinšek
Naslednji članekKje boste silvestrovali?