Bolezni prostate povzročajo nadležne težave z mokrenjem, katere ste lahko prepoznali v prejšnjem nasvetu (Imate težave s prostato?). Na razvoj bolezni prostate vplivajo številni dejavniki, npr. dednost in starost, na katere nimamo vpliva. Lahko pa vplivamo na potek zdravljenja bolezni.

Način zdravljenja povečane prostate je močno odvisen od stopnje vaše bolezni. Pomembno je, da povečano prostato zgodaj odkrijemo in začnemo z ustreznim zdravljenjem, ki vam ga bo svetoval vaš osebni zdravnik ali urolog.

Če vam benigno povečanje prostate ne povzroča prehudih nevšečnosti s simptomi spodnjih sečil, zdravljenje običajno ni potrebno. Priporoča se spremljanje simptomov in prilagoditev vašega življenjskega sloga:

  • Pijte dovolj tekočine čez dan, zvečer pa vnos zmanjšajte, da se izognete zbujanju zaradi odvajanja.
  • Izogibajte se uživanju večje količine alkohola in kofeina, saj dražita mehur in pospešita odvajanje urina.
  • Bodite telesno aktivni. Pomanjkanje gibanja poslabša simptome povečane prostate.
  • Uživajte uravnovešeno in raznovrstno hrano. Jedilnik lahko obogatite s hrano, ki vsebuje cink, selen, vitamin E ter esencialne maščobne kisline (npr. brokoli, paradižnik, buče, oreščki, losos, …).

Kadar postanejo simptomi tako moteči, da vplivajo na kakovost vašega življenja, se bo zdravnik odločil za zdravljenje z zdravili, ki se dobijo v lekarni na recept:

  • Zaviralci alfa-andrenergičnih receptorjev, delujejo tako, da sprostijo gladke mišice prostate, omogočijo boljši pretok urina ter s tem olajšajo mokrenje (npr. tamsulozin, doksazosin, terazosin). Njihov učinek se izrazi po enem tednu jemanja. Lahko se pojavijo blagi neželeni učinki znižanja krvnega tlaka (omotičnost, šibkost).
  • Zaviralci 5-alfa-reduktaze zmanjšujejo velikost prostate (finasterid, dutasterid). Ker začnejo delovati počasi (3 do 6 mesecev), so primerni le za dolgotrajno zdravljenje. Ta zdravila zmanjšujejo tveganje za akutno zaporo seča in potrebo po kirurškem zdravljenju, neželeni učinki pa so večinoma povezani s spolno funkcijo.

Če vam preglavice povzroča prekomerno aktiven sečni mehur (vam uhaja urin), vam lahko zdravnik predlaga tudi antagoniste muskarinskih receptorjev (npr. darifenacin, fezoterodin, solifenacin, tolterodin, trospium), analog vazopresina (desmopresin) ali agonisti beta-andrenergičnih receptorjev (npr. mirabegron). Zaradi težav z erekcijo lahko zdravnik predpiše inhibitorje fosfodiesteraze tipa 5 (npr. tadalafil, sildenafil,..).

Kadar zdravljenje z zdravili ni učinkovito ali ko se pojavijo zapleti (npr. zastoj urina) obstaja možnost operativnega zdravljenja.

Za lajšanje blažjih težav zaradi povečane prostate lahko posežete tudi po pripravkih rastlinskega izvora, ki so na voljo v lekarni brez recepta. Med najbolj uveljavljene zeliščne pripravke sodijo žagastolistna palma (palmeta), korenina koprive, navadna buča in drobnocvetni vrbovec. Po nasvet se lahko obrnete v lekarno, kjer bomo ocenili resnost vaših težav ter priporočili kakovostne in varne pripravke za lajšanje težav. V lekarni lahko dobite tudi izdelke za pomoč pri nenadzorovanem uhajanju urina. Preden se odločite za samozdravljenje, obvestite zdravnika o vaših težavah, da se izključi morebitno maligno povečanje prostate (rak prostate).

Marko Jurič, mag.farm.