Pred več tisočletji so živeli stari jogiji v gozdovih, hribovju in jamah Indije. Opazovali so okolico in ugotovili, da se narava in živali gibljejo v popolni harmoniji. Pričeli so imitirati gibanje živali, dreves, gora in celo zvezd ter tako ustvarili čudovito tehniko, ki se imenuje joga.
Joga za otroke je način razgibavanja telesa, dihanja in uma hkrati. Joga na otroke pozitivno vpliva s fizičnega, mentalnega in čustvenega vidika. Odlična pa je tudi, v kolikor sta na jogi prisotna otrok in starš, saj se lahko na ta način še bolj povežemo in kot starši otroka spodbujamo pri izražanju samega sebe in mu dajemo pomembno oporo tudi preko vadbe.

Prednosti joge za otroke na fizični ravni

Izboljša elastičnost vseh sklepov, izboljša naravno držo, krepi »nelokomotorne« spretnosti, otrok preko joge razvija zavedanje o lastnem telesu in zavedanje o prostoru, izboljšata se ravnotežje in koncentracija ter poviša mišični tonus in mišična koordinacija. Izboljšajo se otrokove pomembne telesne funkcije, kot sta npr. prebava in dihanje, razvijajo pa tudi večje zavedanje o tem, kako njihovo telo deluje (predvsem pljuča), otroci pa lahko občutijo razliko med relaksacijo in aktivnostjo telesa.

Prednosti joga za otroke na mentalni in čustveni ravni

Usklajujejo se funkcije leve in desne možganske hemisfere in tako spodbujamo delovanje obeh delov možganov, tako miselnega kot kreativnega. Otroci spoznavajo koncept leve in desne strani, krepijo sposobnost poslušanja, lažje tudi sledijo navodilom in jih upoštevajo. Joga za otroke vključuje celo paleto metod za sproščanje stresa ter krepi koncentracijo in učne spretnosti pri otrocih. Faza sprostitve stimulira Alfa možganske valove, ki pomagajo otrokom, da se počutijo dobro, spodbudijo v njih kreativnost in domišljijo.

Si že predstavljate potovanje v Afriko, kot bi ga lahko doživeli na urici joge za otroke? Kako se usedemo v letalo in pristanemo v Afriki, kako zaplešemo pozdravno pesem plemena Gulu Gulu in kako gremo na popotovanje na safari in z daljnogledom opazujemo živali. Na koncu potepa pa se uležemo ob ogenj, se umirimo in sprostimo naše misli.

Nina V. Pečnik, Mali migec

 

Prejšnji članekZ dvema zmagama v četrtfinale
Naslednji članekDežela pravljičnih nasmehov