ponedeljek, 24 junija, 2024

Iz te kategorije

Kadar ste jezni, storite (raje) nekaj takega

V določenih situacijah smo vsi občutljivi. Ljudje, ki jih poznamo; ljudje, ki jih ne poznamo. Čutimo se napadene, vržejo nas s tira. Vidimo, kako se nam dogajajo neke neljube stvari. Toda preden se razjezimo, bi se morali vsaj poskusiti ustaviti.

Foto Uriel Soberanes na Unsplash

Athenodor je cesarju Augustusu svetoval, naj prešteje vse črke abecede, preden stori kaj iz jeze.

Umetnica Marina Abramovič v svoji knjigi ‘Walk Through Walls‘ ambicioznim umetnikom razlaga enako načelo:

“Če se razjezite,” piše, “prenehajte dihati in zadržite dih, dokler zdržite, nato pa izdihnite in zajemite svež zrak.”

Čudovito bi bilo, če bi lahko dosegli stanje, kjer nas nič več ne more sprovocirati ali vznemiriti. Če bi bili celo življenje predani principom stoicizma, bi mogoče lahko dosegli kaj takega. Zaenkrat pa so omenjeni načini ključnega pomena.

Ali boste zadržali dih, ali šteli črke, šli na sprehod; pomembno je, da med dražljajem in odzivom naredite premor. Da se ujamete, preden vrnete – kot je zapisal Seneca – ‘psu ugriz‘ ali ‘brco muli’. Ker to ni le neumno, ampak tudi uničujoče in brez smisla.

Ujemite se. Zajemite sapo in jo zadržite. Izdihnite in spustite. Sprostite se in pojdite naprej. Ne dovolite, da vas prevzame ego in storite nekaj, kar vam ne bo v ponos.

(Povzeto po Ryanu Holidayu)

Borut Kmetič


Po formalni izobrazbi sem diplomirani varstvoslovec informacijske varnosti, sicer pa imam precej izkušenj v večjih mednarodnih IT okoljih pri upravljanju in svetovanju na področju informacijske varnosti, vodenju IT projektov in izvedbe storitev, pri upravljanju in presojanju ISO sistemov, svetovanju pri digitalizaciji poslovanja, varstvu osebnih podatkov, vodenju kakovosti, procesov in organizacijske kulture.

Sem zunanji vodilni presojevalec informacijske varnosti po ISO standardu pri mednarodni certifikacijski hiši.

Organizacijam nudim svetovanje in pomoč pri optimizaciji poslovanja, predvsem z zgoraj navedenih področij. Sicer pa se ukvarjam tudi z drugimi oblikami optimizacij (oziroma hekanja), kot so na primer biohekanje, osebna rast, raziskovanje prebojnih novih tehnologij, eksponentna organizacija, sistemsko razmišljanje in druge napredne metode.

Borut@SmartAssets.it
Borut@Medium
Borut@TheGoodMenProject


 

 

Previous article
Next article

Isti avtor