sobota, 15 junija, 2024

Iz te kategorije

K Sovretu v Šavno Peč

V soboto, 3. oktobra, so v občini Hrastnik pripravili že 17. pohod po Sovretovi poti. Udeležba je bila primerna koronskim časom, ampak še vedno vredna prireditve. Slavnostna govornica na prireditvi je bila dr. Nada Grošelj, prevajalka, ki je bila dobitnica Sovretove nagrade leta 2011. Objavljamo foto reportažo Branka Klančarja.

Pobudnica tovrstnega spomina na klasičnega filologa, izjemnega prevajalca in profesorja Antona Sovreta, je bila učiteljica slovenščine in pobudnica več zanimivih prireditev v občini Hrastnik Fanči Moljk. »Na 17.Sovretovi poti do Šavne Peči lepo število udeležencev glede na te koronske čase. Anita Kauzer je dobila priznanje za desetkratno udeležbo, Denis Funkel za petkratno udeležbo. Priznanje je prevzel njegov brat David,« je dejala po prireditvi Fanči Moljk. Največ pohodnikov je prišlo iz Hrastnika, izhodišče za pot je bila železniška postaja.

Ob Sovretovem spomeniku je zbranim pohodnikom spregovorila slavnostna govornica dr. Nada Grošelj, ki je povezana tudi s Sovretom, saj je leta 2011 dobila najvišjo nagrado za prevajalsko delo v Sloveniji, ki je poimenovana po Sovretu. Sovretovo nagrado si je prislužila za prevode del: Rimski koledar (Publij Ovidij Nazon), Izbrano delo Oscarja Wilda in Kljukec (Tit Makcij Plavt).

Anton Sovre se je rodil 4. decembra 1885 v Šavni Peči, umrl je 1. maja 1963 v Ljubljani. Velja za največjega slovenskega prevajalca antičnih grških del, ki je imel prirojen posluh za jezik in veliko spoštovanje do antične kulture. Po njem je dobila ime Sovretova nagrada, najvišje slovensko priznanje za književne prevajalce, ki jo od leta 1964 podeljuje Društvo slovenskih književnih prevajalcev s sedežem v Ljubljani.

Udeleženci Sovretovega pohoda so bili deležni še ene zanimivosti, saj so se pred spomenikom predstavile tudi kandidatke za miss Slovenije.

Savus

Foto: Branko Klančar

Isti avtor