torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Jurjevanje v Gorah

Najprej so počastili sv. Jurija z mašo v okrašeni cerkvi, potem pa še ob mežnariji pod cerkvijo, kjer imajo zdaj svoje zatočišče konjeniki. Trije jezdeci z rogovi in zelenjem za klobukom so zbujali največ pozornosti, saj so simbolizirali Zelenega Jurija na konju, ki oznanja pomlad, o čemer govori krščanska legenda. Sveti Jurij je bil krščanski vojak – vitez iz Kapadokije.  Kot svetník in mučenec je postal zavetnik orožarjev in vojščakov, razglašen pa je bil tudi za zavetnika mnogih naselij; pri nas recimo Ljubljane, Pirana in Ptuja.  Samo v Angliji so temu mučencu posvetili več kot 160 cerkva, pri nas okoli 70.  Na freskah in kipih je pogosto upodobljen s kopjem v rokah, ko stoji ali jezdi na konju in s sulico prebada zmaja. Zmaj v legendi predstavlja staroversko, predkrščansko verovanje, ki ga nova vera, krščanstvo, premaga.
Vojka Grešak, predsednica KS Turje – Gore,  je spregovorila zbranim. Najprej se je spoštljivo poklonila 500 let stari cerkvi in našim prednikom, ki so  še pred drugo sv. vojno  živeli od poljedelstva, gozdarstva in živinoreje.  Sv. Jurij jim je bil dober zaveznik. O njem je povzela številne legende in opisala tudi različne običaje v zvezi s pomladjo. Na primer to, da so po Jurjevem  otroci že lahko hodili bosi; čevlje je bilo treba varčevati le za boljše, “ta k mašne” dni.

Branka Jovičič, oskrbnica planinskega doma v Gorah, je v pozdravnem govoru izrazila veselje in ponos, da se krajani družijo in tako lepo sodelujejo: »Nikomur ni treba reči dvakrat, vsak napravi tisto, kar je treba. Medtem ko smo se lani zaradi priprav večkrat srečevali, letos tega ni bilo treba. Samo enkrat smo se poklicali in vse je štimalo. Tudi vikendaši zavzeto pomagajo, saj nam je ena izmed njih sešila sedem oblek za ženske in štiri za otroke, moški pa so si poiskali stare klobuke in tahmašne gvante …«

V programu so sodelovale pevke iz skupine Stari časi in steklarska godba. Njihove mažoretke so se namreč čez vikend v Gorah pripravljale za tekmovanje. Pa tudi harmonika se je slišala. V kotlu je dišala kisla juha, značilna za Jurjevo nedeljo, domačinke pa so pripravile še druge dobrote – vse iz starih receptov. Sodelovale so tudi članice Društva kmečkih žena in deklet.

Fanči Moljk

Isti avtor