Jože Kotar, izjemen klarinetist, solist v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija, profesor na ljubljanski Akademiji za glasbo in dirigent Delavske godbe Trbovlje je od včeraj naprej tudi uradno častni občan občine Trbovlje.

Naziv častnega občana za leto 2020 je županja Trbovelj Jasna Gabrič podelila  Jožetu Kotarju za večletno nadpovprečno uspešno delo na kulturnem, umetniškem in pedagoškem področju, pomembne za razvoj in ugled občine Trbovlje.

V obrazložitvi priznanja so zapisali: »Jože Kotar se je že leta 1980, ko je bil star komaj 10 let, vključil v Delavsko godbo Trbovlje in kmalu postal prvi klarinetist v orkestru. Že med šolanjem na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani in pozneje na Akademiji za glasbo je večkrat nastopil kot solist. Kot solo klarinetist pa je s svojim elegantnim in polnim tonom, prefinjenim občutkom za glasbo in briljantno tehniko pomembno prispeval k prepoznavnemu zvenu Delavske godbe Trbovlje. Leta 2001 se je godba na povabilo organizatorjev udeležila svetovnega tekmovanja pihalnih orkestrov WMC na Nizozemskem, kjer so predstavili celoten koncert, katerega del je bila tudi solistična skladba Jožeta Kotarja. Ravno njegov solistični del je imel pomembno vlogo pri končnem osmem mestu.

Jože Kotar je že leta 1993 postal asistent Alojza Zupana, takratnega dirigenta trboveljske godbe. Leta 2007 je postal umetniški vodja in dirigent Delavske godbe Trbovlje. Leta 2009 so na tekmovanju v Mariboru osvojili absolutno prvo mesto v najvišji kategoriji tekmovanj slovenskih godb. Na istem tekmovanju pa je leta 2015 trboveljska godba skupaj s Jožetom Kotarjem osvojila zlato plaketo z odliko. Uspehi trboveljske godbe so v veliki meri posledica Kotarjevega talenta in nenehnega truda za razvoj ter napredek godbe. Svojo izrazito umetniško potenco uspešno prenaša na godbenike, ki mu sledijo, zaradi česar je orkester, ki ga vodi, vedno deležen pohval s strani strokovnjakov. Njegovo delo na področju godbeništva pomeni velik umetniški prispevek za slovensko in mednarodno kulturno okolje. S svojim pedagoškim znanjem pomembno prispeva k spodbujanju mladih članov godbe, ki jim pogosto prepušča pomembne solistične parte, s tem pa seveda motivira in pomembno prispeva k dolgoročni veliki naložbi v slovensko umetnost.

Njegovo delovanje v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija, redna profesura na Akademiji za glasbo in preostala glasbena prizadevanja potrjujejo, da se Jože Kotar zaveda pomena slovenske ustvarjalnosti kot viden poustvarjalec in pedagog pa sam izdatno prispeva k njeni bogatitvi.«

Savus

Foto: arhiv Občina Trbovlje, osebni arhiv