Z ekipnim nastopom namiznoteniške reprezentance proti Južni Koreji so se ponoči končale predstave zasavskih olimpijcev na olimpijskih igrah v Tokiu na Japonskem. Darko Jorgić je tudi zadnji nastop oddelal zelo dobro. Izjemno se je boril proti najboljšemu korejskemu igralcu in klonil šele v odločilnem nizu za zmago. Slovenci so izgubili s 3 : 1, edino točko za Slovenijo je priigral veteran Bojan Tokić. Žal je bilo to premalo za napredovanje.

Darko Jorgić je prav tako kot Bojan Tokić nastopil med posamezniki na teh OI odlično, saj je premagal četrtega igralca sveta in se uvrstil med osem najboljših igralce olimpijskega turnirja. Predstave Slovencev so dajale upanje, da bi lahko morda tudi v moštvenem nastopu naredili nekaj velikega proti favorizirani ekipi Južne Koreje. Vsi trije korejski reprezentanti so namreč višje rangirani na svetovni lestvici (vsi med 15) kot vsi trije Slovenci (najboljši Jorgić na 28. mestu).

V prvem nastopu sta Bojan Tokić in Deni Kožul v parih zabeležila poraz, proti eni najboljših dvojic na svetu nista imela možnosti. Potem je za mizo stopil Darko Jorgić in z najboljšim korejskim igralcem odigral izenačen dvoboj v prvih štirih nizih. V odločilnem, petem, pa je Woo-jin Jang odigral izjemno in dobil niz z 11 : 5. Dvoboj je trajal kar 44 minut, tudi odlična Darkova igra pa ni bila dovolj za zmago. Vsekakor je Jorgić na teh olimpijskih igrah dokazal, da zna igrati proti skoraj nepremagljivim azijskim igralcem, s katerimi Evropejci zelo težko igrajo. Z 22 leti je pokazal izjemno borbenost, željo in znanje. Po nastopu v današnjem dvoboju je Jorgić za TV Slovenija dejal: »Imel sem svoje priložnosti, a jih nisem izkoristil. V odločilnem nizu je tekmec odigral taktično vrhunsko, tako da sem ostal praznih rok.«

V tretjem obračunu je Tokić premagal drugega korejskega igralca Jeounga in še enkrat dokazal, da še ni za staro šaro. Tudi Deni Kožul je proti najboljšemu Korejcu Woo-jin Jangu, 12. igralcu sveta, pokazal dobro partijo, dobil en niz, vendar več ni zmogel. Tako so Korjeci slavili s 3 : 1.

Izkušeni Bojan Tokiž je ob koncu dejal: »Mala Slovenija se je upirala veliki Južni Koreji, kandidatinji za kolajne. Lahko smo ponosni. Malenkosti so odločale, lahko bi se obrnilo tudi v drugo smer, predvsem na Darkov dvoboj mislim. Fanta sta pokazala, da je pred slovenskim namiznim tenisom lepa prihodnost. Z menoj ali brez mene.«

Naše igralce je na olimpijskem turnirju odlično vodila selektorka Andreja Ojsteršek Urh. Hrastničanka je v Tokiu opravila ogromno delo, saj je morala skrbeti poleg strokovnega dela, ki ga na takšnem tekmovanju ni malo, še za različne logistične zadeve. In delo je opravila z odliko.

Izkupiček Zasavcev bi bil s finalom Petra Kauzerja na teh igrah lahko še boljši. Ampak vsi, zlati kolesar Primož Roglič, odlični namiznoteniški igralec Darko Jorgić in malo razočarani kajakaš Peter Kauzer so dali vse od sebe. Na takšne olimpijce smo Zasavci prav gotovo lahko ponosni.

MP

Foto: OKS

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekMladi na Madžarskem