četrtek, 13 junija, 2024

Iz te kategorije

Jesenske misli

Letos JSKD, območna izpostava Zagorje ob Savi, ni pripravila območnega srečanja literatov Zasavja pod naslovom Jesenske misli. Ukrepi zaradi koronavirusa so preprečili srečanje literatov na literarnem večeru. Niso pa preprečili izdaje knjižice Jesenske misli, v katerih so objavili izbrana literarna dela.

»Letošnjega srečanja ni bilo, verjamem pa, da vam bo ta brošura še posebej lep spomin na to, kako bi bilo, če bi bilo … J,« je zapisala v uvodu v knjižico vodja območne izpostave JSKD v Zagorju Vanda Kopušar. In dodala: »Naj vas letošnje jesenske misli še posebej grejejo v sivih jesenskih in mrzlih zimskih dneh z željo, da se srečamo v prijateljskem druženju prihodnje leto, brez covida-19, brez koronavirusa.«

Letos je na 17. literarnem natečaju sodelovalo 19 literatk in literatov iz Zasavja (Vače, Kresnice, Sava, Šmartno pri Litiji, Litija, Hrastnik, Dol pri Hrastniku, Trbovlje, Mlinše in Zagorje). V knjižici so objavili njihove pesmi in kratke črtice po abecednem vrstnem redu avtorjev. Predstavili so se naslednji avtorji:  Edvard Franc Gabrič (Naj ti povem), Vladimir Garantini (Oče naš iz karantene), Manja Golec (Ljubjen), Magda Groznik (Približevanje), Dunja Polonca Guček (Skala), Jelka Jantol (Večerni sprehod), Nevenka Jeras (Bela pastirica), Anica Klančnik (V luči), Jolanda Kocjančič (Zaupajmo), Desanka Kreča (Bonsaj), Maks Marinčič (Korona 19), Mira Marinko (Ne štejem več ur od takrat), Joža Ocepek (Moje najljubše),  Albin Potisek (Na sv. Barbare dan), Andrej Režun (Po starih potih), Bojan Rozina ( V srcu dom), Marija Smolej (Koronavirus), Marija Uranič (Od pozabe ukraden spomin), Stanislava Vidmar (Glasba narave).

V spremni besedi je strokovna spremljevalka, ki je napravila tudi literarni izbor objavljenih pesmi in proze, Anja Šircelj, zapisala nekaj besed o tem, kaj je povzročila korona v letošnjem letu. In nadaljevala: »Vseeno pa ji ni uspelo nečesa: ni ji uspelo ustaviti misli, verzov, odstavkov, rim kitic, primerjav, simbolov, metafor in drugih elementov, ki so se zopet v bogati beri porodili v ustvarjalnosti naših letošnjih literatov seniorjev. Ni mogla ustaviti mogočnih čustev; hrepenenja, humorja, ostrine, žalosti, strahu, upanja … Vse je našlo svojo usojeno pot na papir.«

Knjižico verzov in misli bogatijo tudi likovna dela ustvarjalcev iz Zagorja ob Savi, ki so razstavljali na tematski razstavi Pogled skozi drevo. Razstava je bila na ogled oktobra v avli KC Delavski dom Zagorje. Strokovna spremljevalka, ki je pripravila tudi regijski izbor, je bila Nuša Lapajne Čurin. V knjižici so objavljena dela naslednjih avtorjev: Olge Vozelj, Vladimirja Garantinija, Nine Čebin, Ljudmile Vozelj, Berte Juvan, Vide Vodišek, Alojzije Čebin, Lidije Ojsteršek, Bojana Rozine, Ivanke Južina, Barbare Lekše, Jože Flisek in Desanke Kreča.

MP

Foto: JSKD Zagorje

Isti avtor