sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Je ponižnost predpogoj za uspeh?

V prejšnjem članku sem pisal o tem, koliko (ne vemo, da) ne vemo. In o občutku ponižnosti ob tem. Vendar ponižnost (pre)pogosto napačno razumemo. Ta ne predstavlja pohlevnost in osebno razvrednotenje, kot sem včasih sam mislil.

Zadnjič sem na poti na presojo razmišljal o zmotnosti in slepih pegah, na poti nazaj pa (ne vem, zakaj), kaj naj bi potem bil nek smiseln moto oziroma cilj, ko se staramo. Všeč mi je bil: ‘združiti oziroma zbalansirati dvoje (skorajšnjih) nasprotij: imeti modrost in dober izgled’ – dobra psihofizična kondicija.

Kaj to pomeni za mlade?

Delati pravično, ljubiti usmiljenje, hoditi ponižno. Vir

Da se morajo sprijazniti, da so (in je prav, da so?) nevedni/neumni? Ja, v pravem pomenu besede vsekakor. Saj brez izkušenj ne morejo biti vedni/umni/modri. Znajo pa to zaigrati.

Ampak, saj je prav tako. Ko si priznamo, da smo neumni, si šele ‘dovolimo’, da odkrito, odprtoumno iščemo modrost. In šele takrat jo začnemo privlačiti. Gre torej za moč nasprotij?

Ko si dovolimo biti bolj neumni, k sebi privlačimo več modrosti in izkušenj, ki nam omogočijo praktične izkušnje.

Ja, mladi (in stari), dovolite si biti neumni, nevedni! Ponižni, in odprti do novih znanj, izkušenj.

Ker, ko smo ponižni, sprejemamo, da drugi vedno vedo nekaj, kar mi ne. In nam je to dostopno takrat, ko umirimo svoj ego, da se ne rabimo braniti, ampak sprejemati in učiti.

Je potem samozavest slaba? Ne. Če jo (z)gradimo na pravih temeljih, ni. Samozavest, ki temelji na ponižnosti, je nekaj povsem drugega kot samozavest brez ponižnosti.

Borut Kmetič


Po formalni izobrazbi sem diplomirani varstvoslovec informacijske varnosti, sicer pa imam precej izkušenj v večjih mednarodnih IT okoljih pri upravljanju in svetovanju na področju informacijske varnosti, vodenju IT projektov in izvedbe storitev, pri upravljanju in presojanju ISO sistemov, svetovanju pri digitalizaciji poslovanja, varstvu osebnih podatkov, vodenju kakovosti, procesov in organizacijske kulture.

Sem zunanji vodilni presojevalec informacijske varnosti po ISO standardu pri mednarodni certifikacijski hiši.

Organizacijam nudim svetovanje in pomoč pri optimizaciji poslovanja, predvsem z zgoraj navedenih področij. Sicer pa se ukvarjam tudi z drugimi oblikami optimizacij (oziroma hekanja), kot so na primer biohekanje, osebna rast, raziskovanje prebojnih novih tehnologij, eksponentna organizacija, sistemsko razmišljanje in druge napredne metode.

Borut@SmartAssets.it
Borut@Medium
Borut@TheGoodMenProject


 

Isti avtor