sobota, 18 maja, 2024

Iz te kategorije

Jaslice v Sedražu

Sedraž je slikovita vasica nad Breznim, naseljem na relaciji Marno – Rimske Toplice. Pred tremi leti je Aleš Lukmar zbral ekipo sedraških ustvarjalcev in napravili so lepe, atraktivne jasli. »Zdaj vsako leto izdelajo še dodatne figure,« je pojasnila Anita Napret, ki živi nedaleč stran od cerkve, kjer so postavljene. To so skulpture naravnih velikosti, narejene največ iz šibja in slame, vrhnja plast pa je iz sena. Določene gladke površine, kot so obrazi človeških likov ali pa uhlji ljubkih ovčk, so iz koruzne ličkovine. Prav tako so določeni detajli pleteni iz slame in vrvi ali pa iz ličkanja in vrvi. Pomagajo si tudi z lesnim lepilom.

Lani so izdelali veliko govedo, katerega anatomijo in dimenzije je Lukmar do podrobnosti dodelal in naštudiral, saj je on tudi sicer mojster v izdelovanju umetnih muh za ribištvo. Tako je sedraški svetovni prvak, vezalec – zmagal je z izdelkom bogomolke – letos skupaj s svojim očetom za vaške jaslice izdelal markantno dolgonogo kamelo. Tudi to postavitev je do potankosti preučil, saj se kamela ponoči s pomočjo reflektorja lepo projicira na bele stene cerkvenega stolpa. Sprevod treh kraljev tako prihaja »pravilno« iz vzhodne strani in jaslice so zaradi tega vidne že s ceste preko Trnovega in Spodnjega Sedraža. Starejši vaščani se lahko pripeljejo čisto blizu, če imajo težave s hojo.

Jaslice so zelo obiskane, saj jih ljudje z veseljem pogledajo, ko pridejo na polnočnice, po pogrebih, največkrat pa pripeljejo starši svoje otroke od blizu in daleč. Tudi prostovoljnih prispevkov se nekaj nabere, saj obiskovalci vidijo, koliko dela je vloženega.

»Postavljene so vse do svečnice, 2. februarja,« je zaključila Napretova, ki je tudi sama znana ustvarjalka, »nato jih skupina močnih fantov pospravi na zračen farovški skedenj, kjer čakajo do naslednjega božiča.«

Fanči Moljk

Previous article
Next article

Isti avtor