Trboveljčan Jaša Jovan, član trboveljskega kluba ŠD Speed Trbovlje in dijak tretjega letnika računalniške smeri na Srednji tehniški in poklicni šoli Trbovlje, je na 4. svetovnem prvenstvu v crossmintonu junija na Poljskem osvojil naslov svetovnega prvaka v kategoriji fantov do 18 let. S svojo borbeno igro in zmago je opravičil tudi drugo mesto, ki ga zaseda na jakostni lestvici Mednarodne crossmintonske zveze. Za osvojitev prvega mesta je Jovan odigral šest tekem. V skupinskem delu je v dveh nizih gladko premagal vse nasprotnike v svoji skupini. V četrtfinalu je v treh nizih ugnal Philipa Richterja iz Nemčije. V polfinalu pa si je z zmago proti Morrisu Haabu iz Švice zagotovil mesto v finalnem dvoboju. Tako sta se v finalu pomerila prvi nosilec turnirja Nico Franke iz Nemčije in Jaša Jovan kot drugi nosilec. Finalno tekmo sta igrala pozno, ob 22.30 uri, a je Jovan premogel še toliko moči in taktike, da je gladko v dveh nizih s 16:11 in 16:8 premagal nemškega predstavnika in se upravičeno veselil naslova svetovnega prvaka mladinske kategorije fantov do 18 let.
Jaša Jovan se je prvenstva udeležil kot član slovenske reprezentance, ki je bila v poljski Varšavi med najuspešnejšimi. Skupaj so osvojili tri zlate, dve srebrni in šest bronastih medalj. Poleg Jovana so po odličjih posegli igralci Krosmintonskega kluba Radeče, in sicer so zlato osvojili Tilen Knez (U14 fantje) ter Lori Škerl in Rebeka Škerl (U18 dekliške dvojice), srebrno medaljo Lori Škerl (U18 dekleta) in Lana Glavač (U12 dekleta), bronasto pa Jasmina Keber in Matjaž Šušteršič (mešane dvojice), Hana Zorec (U14 dekleta), Pika Rogelj (U14 dekleta), Ana Marija Vintar (U12 dekleta), Rebeka Škerl (U18 dekleta) in Žak Kolenc (U12 fantje).
Crossminton je igra, podobna badmintonu ali tenisu, vendar z nekaj posebnostmi. Ena je tudi ta, da igralca na igrišču ne loči mreža. Igra se je prej imenovala speed badminton.

ZT

Prejšnji članekDelček prazgodovine v Evroparku
Naslednji članekŠirijo optično omrežje