Letošnji poletni Jamatlon bo nekoliko drugačen od prejšnjih. Medtem ko se je prej vedno začel dopoldan v Hrastniku, bodo tokrat štartne številke izdajali ob 14. uri pred Delavskim domom Trbovlje. Jamatlona se bodo lahko udeležili tudi starši majhnih otrok, saj bo zanje organizirano varstvo. Ob 15. uri bo za najmlajše Društvo prijateljev mladine Trbovlje pripravilo Jamatlonske delavnice, pol ure kasneje pa se bodo otroci podali na Mini jamatlon po muzeju rudarstva.
Drugačna bo tudi trasa – pravzaprav bo obrnjena. Jamatlonci bodo v rudnik vstopali preko Barbara rova v Hrastniku, kamor jih bo popeljal avtobus, tek pa bodo zaključili na Ajnzerju v Trbovljah.

Teku bo sledilo sproščeno druženje pred DDT ob metu bata škornja v »kuolmkišto«, podelitvi nagrad, jedači in pijači. Na koncertu JamaŠpil, ki se bo začel nekaj po peti uri, se bodo predstavile skupine Magrateja, Funk Fu in Warning ter pevec Elvis Iron Ginger, ki so si mesto na JamaŠpilu zagotovili s prijavo na glasbeni natečaj. Drugi del koncerta, ki se bo začel ob 19.30, pa je rezerviran za nastop povabljene skupine Koala voice.

Ob 19. uri bodo v Delavskem domu Trbovlje slovesno otvorili rudarski muzej 4. dritl, ki si ga bodo lahko vsi prisotni tudi brezplačno ogledali. V pododerju delavskega doma so uredili čisto pravi rudarski rov z lesenimi podporniki in druge rudniške jamske prostore, kakršne so uporabljali zasavski knapi pod zemljo. Muzej pa so nadgradili še z različnimi virtualnimi predstavitvami, ki bodo prav gotovo navdušile obiskovalce.

Prijave na Jamatlon so mogoče samo še do 10. junija – prijavite se lahko tukaj. Do 31. maja prijava stane 23 evrov, od tedaj bo 28 evrov na osebo.

MD