sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Jamatlon 2023 uspel

Na šestnajstem jamatlonu je v soboto, 17. junija, premagovalo knapovske ovire 164 jamatloncev v 46 ekipah. Jamatlon je začinjena adrenalinska preizkušnja 200 metrov pod zemeljskim površjem, ki vzpodbuja temeljno knapovsko vrednoto: tovarištvo. Jamatlonci rudarske ovire v rudniku premagujejo skupaj v ekipi, si pomagajo in vzpodbujajo.

Tokrat več punc

Na Jamatlonu 2022 so se udeleženci v jamo podali v Trbovljah na Ajnzerju, iz nje pa prišli v Hrastniku po Barbara rovu. Prvič v zgodovini Jamatlona se je prireditve udeležilo več deklet kot fantov, saj je bilo med 164 udeleženci 92 punc in 72 fantov. Častni pokrovitelj prireditve je bil minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han.

Jama in spremljajoči program

Tudi letos so jamatlonce v rudniku čakale številne neobičajne knapovske ovire, v jih je »požegnal« Perkmandeljc, nanje so pazili rudarski reševalci in nekdanji knapi, na cilju v Hrastniku so se pomerili tudi v še-ne-olimpijski disciplini metu bata škornja čez glavo v kulmkišto. Po jamatlonu se je prav prilegla knapovska malica. Tokrat je bil to grenadirmarš svetovnih prvakinj v kuhanju grenadirmarša Trbovskih turistk pod komando njihove šefice Jožice Kukovič. Za koncert so tokrat poskrbeli mladi zborovski pevci z OŠ Tončke Čeč iz Trbovelj pod vodstvom Tanje Božiček Simnovčič. Udeleženci prireditve so bili nad nastopom navdušeni. Tudi avtor skladbe Adijo knapi, ki so jo zapeli mladi pevci, Vlado Poredoš, ki je bil kot Zasavc lanskega leta gost prireditve. Udeležence je pozdravil tudi hrastniški župan Marko Funkl. Oba sta skupaj z razpoloženim Perkmandelcem podeljevala priznanja, nagrade, naslove, titule in kar je še tega, za kar poskrbi Perkmandeljc.

Nagrade in priznanja

Jamatlonci si lahko nagrado prislužijo na več izjemno nenavadnih načinov.

Prvi je met bata škornja v kuolmkišto. Jamatlonci se po preizkušnji v jami – še malo zapehani, blatni in preznojeni – preizkusijo v tej še-ne-olimpijski disciplini. Škorenj mečejo čez glavo, obrnjeni proč od kuolmikište. Ta podvig je tokrat najbolj uspel Klavdiji Guna (Khazad Dum), druga je bila Mateja Oset (UPN 1), tretja pa Nina Zalezina (Intersport jamatlonke). »Same babe,« je bil komentar Perkmandeljca.

Jamatlon želi spodbujati tovarištvo in ekipni duh, ne pa hitrostno tekmovanje. A čas organizatorji vseeno merijo, izračunajo povprečnega, nato pa nagradijo ekipe, ki se mu najbolj približajo. Tokrat so bile to ekipe Trapi knapi, Intersport jamatlonke, Gamabit, Vranska kerlca in Srečno.

Ostale nagrajence bomo predstavili še danes.

Špiruci jamatlona

Slovenska turistična organizacija, Eles, Intersport, Občina Hrastnik, Občina Trbovlje, Občina Zagorje ob Savi, Dewesoft, Nomago, Zavarovalnica Triglav, Lekarna Pušnik, Spektra 9, Lidl, TKI Hrastnik, Steklarna Hrastnik, Telekom Slovenije, Je&Gr, KRC Hrastnik, Thermana Laško, Vzajemna, GZS Zasavje, Rebrebu, Energijski nasad Sončna posest Trbovlje, Turistično društvo Trbovlje, Terapevtski zavod Pokrov dom, Marko Premec Dol pri Hrastniku, RTH.

Savus

Foto: Nejc Mrežar


 

Isti avtor