Ena najbolj norih dogodivščin letošnjega poletja bo prav gotovo Jamatlon. Že 14. po vrsti ga pripravlja Zavod Savus. Za prijave je še čas. Organizatorji jih bodo zaprli v nedeljo, 19. junija opolnoči. Le, če imate dobre veze s Perkmandeljcem, bo ta sprejel prijavo še v ponedeljek do poldneva.

Od Trbovelj do Hrastnika

Tokrat se bodo udeleženci zbrali v Mašinhausu v Hrastniku, v jamo pa bodo zakorakali na Ajnzerju v Trbovljah. Potem bodo med knapovskimi ovirami ob pomoči rudarjev in »pomoči« Perkmandeljca  prehodili dobrih 5 km proge med Trbovljami in Hrastnikom in po Barbara vpadniku prilezli na sonce v Hrastniku. Adrenalinska preizkušnja 200 metrov pod zemeljskim površjem, ki vzpodbuja temeljno knapovsko vrednoto – tovarištvo, nikogar ne pusti hladnega. Jamatlonci rudarske ovire v rudniku premagujejo skupaj v ekipi, si med seboj pomagajo in se vzpodbujajo.

Doslej 2500

Ekipa iz Španije

Jamatlona se je do sedaj udeležilo že 2500 navdušenih jamatloncev, ki so bili s prireditvijo vedno zadovoljni. Eden izmed njih, Rodrigo Acosta Blázquez, ki je tekmoval v ekipi Spanish miners, je povedal: »Odlično je bilo. Česa takšnega še nisem doživel. Neverjetno. Vsako leto bi ponovil, če bi lahko. Nisem pričakoval, da bo toliko vode, a to je bil najboljši del.«

Udeleženci Jamatlona prihajajo iz vse Slovenije, nekaj jih pride tudi iz sosednje Hrvaške, pa tudi od drugod. Na zimskem jamatlonu so sodelovali udeleženci iz 13 držav, celo iz Vietnama.

Zanimive ekipe

Tudi na letošnjem poletnem Jamatlonu (zimski bo na sporedu 3. decembra) bo sodelovalo veliko zanimivih ekip (najbolj izvirnim imenom gredo tudi izvirne nagrade). Pričakujemo celo kakšen znan obraz, no, takšne ima Perkmandeljc še najraje. Njegova lata pri krstu takrat še posebej lepo poje.

Udeležencem bodo organizatorji merili tudi čas, a nagrajeni ne bodo tisti najhitrejši ali tisti najpočasnejši, temveč tisti, ki se bodo najbolj približali povprečnemu času. Ker spodbujamo tovarištvo, druženje, dobro voljo in smeh.

Jamatlon poteka dvakrat letno: poleti v okviru rudarskega praznika in decembra ob prazniku sv. Barbare, zavetnice rudarjev. Organizatorji Jamatlona želijo s to rekreativno pustolovščino vrniti vsebine opuščeni rudniški infrastrukturi, rudnik pa po zaprtju približati sedanjim in bodočim generacijam.

Nagrade

Nagradili bomo najbolj simpatično in simpatičnega udeleženca (priznanje Jamska kura in Luftrajder), pa najbolj izkušeno in izkušenega (nagrada Domfrca in Pik as), Perkmandeljc pa bo spet zbral najbolj prestašeno ali prestrašenega (priznanje Hoznšajzer). Nagrade prispevajo špiruci Jamatlona. Vsi udeleženci bodo prejeli tudi vrečke z zanimivo vsebino. Med drugim tudi z energijsko prijačo, ki so jo prijazno dostavili Mariborčanki Teja Dušej in Nina Slana (na fotografiji).

Torej: za prijavo je še nekaj malega časa!!! Tudi za Tejo in Nino. ki sta si prislužili (le zakaj, se sprašujemo) posebno vabilo našega Perkmandeljca.

Ekipa Jamatlona

Foto: arhiv Jamatlona