105 jamatloncev v 30 ekipah iz različnih krajev Slovenije se je 2. julija preizkusilo v najbolj nori dogodivščini tega poletja – Jamatlonu 2016. Premagali so petkilometrsko progo in ovire v zasavskih rovih od Ajnzerja v Trbovljah do Barbara vpadnika v Hrastniku. Po preizkušnji so se lahko oprhali na knapovski način v rudniški kopalnici, nato pa se okrepčali s knapovsko malico, krompirjevim golažem s klobaso.
Poskusno merjenje časa

Jamatlon ni tekmovanje, temveč ekipna igra, ki spodbuja tovarištvo. Obenem je tudi preizkušnja s samim seboj. Vseeno je organizator letos poskusno meril čas, nagradil pa ekipe, ki so dosegle najboljši povprečni čas. To je najbolj uspelo ekipam: Jamske ribice, Bab Hrastnik, Jamske face, Granadirmarš in Kumaratke.

Nagrade za udeležence

Nagrade so prejeli tudi tekmovalci v igri Met bata škornja čez glavo v kuolmkišto. Največ metov je zadela Mateja Smolej za ekipo Jamske ribice.

Organizator je podelil tudi priznanja v svojevrstnih kategorijah:

  1. Pik as (najbolj izkušen udeleženec) je postal Branko Jordan, član ekipe Tast&Co., ki prihaja iz Trbovelj.
  2. Domfrca (najbolj izkušena udeleženka) je postala Dani Hren, članica ekipe 5-peresna deteljica, iz Trbovelj.
  3. Lerhajer (najmanj izkušen udeleženec) je postal Nik Hočevar, član ekipe STPŠ Trbovlje, Trboveljčan.
  4. Krajcnga (udeleženec iz najbolj oddaljenega kraja) je naziv, ki ga je osvojil Marko Ličen, ki je prišel v Hrastnik iz dobre 114 kilometrov oddaljene Cerknice, nastopil pa v ekipi Plinovodi.
  5. Jamska kura (najbolj simpatična udeleženka) je postala Manca Gale iz ekipe Plinovodi.
  6. Luftrajder (najbolj simpatičen udeleženec) je postal Miha Mikuž iz ekipe Krucefix team.
  7. Ohter prtija (najbolj izviren naslov ekipe) je pripadla ekipi z imenom Rajsr partija, to pa so sestavljali Zasavci Maja Rozman, Kristjan Rihter, Maja Tolar, Matjaž Skočir in Anžej Sticher.
  8. Herc šafla (najbolj srčna ekipa) je priznanje, ki so ga osvojile Vesele huntarce: Barbara Deželak, Sabina Potrbin in Mojca Prelogar.
  9. Dritl kumarati (najbolj tovariška ekipa) je postala ekipa Animalia v sestavi Špela Vodlan, Kristina Zadel, Matija Krajnik, Estera Pogorevc in Mateja Vozelj.
  10. Hoznšajzer (Perkmandeljčevo priznanje za najbolj prestrašenega udeleženca) je pripadlo Maši Kovač iz ekipe Občine Hrastnik.

FOTOGALERIJA

Jamatlon kot rudarska dediščina

Organizatorji z Jamatlonom na inovativen način uporabljajo rudniško infrastrukturo, ki po zaprtju rudnika ne služi prvotnemu namenu. Na ta način želijo rudarstvo v zasavskih premogovnikih predstaviti z različnih plati in ga približati sedanjim in bodočim generacijam. V pristnem okolju, v katerem so vsakodnevno delali zasavski rudarji, udeleženci Jamatlona doživljajo nepozabno rekreativno izkušnjo. Jamatlon poteka dvakrat letno: julija v okviru rudarskega praznika in decembra ob prazniku sv. Barbare, zavetnice rudarjev.

Ekipa

Jamatlon pripravlja Zavod Savus, izdajatelj tiskanega časopisa Zasavski tednik in spletnega Zasavc.net, v sodelovanju z Rudnikom Trbovlje-Hrastnik. Prvi Jamatlon je potekal julija 2014, sledili so mu zimski decembra 2014, letni in zimski v letu 2015, tokratni poletni je že peti po vrsti. Finančno zahteven projekt organizatorji izpeljejo ob podpori zasavskih občin in sponzorjev.

Jamatlon 2016 so podprli: Plinovodi, Thermana Laško, Občina Hrastnik, Pošta Slovenije, Integral, Vzajemna, Spekter, Telekom, Ahac, Pivovarna Laško, KMARK, Gostinstvo Čop, Slovenija v gibanju 365, Zana, Vinkotisk, Občina Trbovlje, Omnipek, ZaTo Zasavje, Fitnes Rimske Terme.

Več na www.jamatlon.si

ZT