Zapiranje jame
»Objekte, ki so bili potencialna nevarnost za vpliv na površino, smo zapolnili s pomočjo hidravličnega (pepel) in pnevmatskega (pesek) zasipa. Objekti, ki so namenjeni za odvodnjavanje, so ostali odprti. To so objekti Savskega – Zveznega horizonta (k. 230 – 240), po katerih se voda iz jame odvaja v reko Savo. Vso uporabno opremo in opremo, ki bi lahko povzročila ekološko onesnaževanje smo demontirali in odpeljali iz jam,« je za Zasavc.net povedal izvršni direktor za tehnično področje RTH Borut Flisek.

V letu 2016 bodo iz jame rudarji umaknile še preostale naprave in opremo, ki so jih uporabljali za zapiranje jame v letu 2015. Določene dele jame bodo zaprli z zasipom s površine: stare vhode v jamo, kot so jaški, vpadniki in podkopi.

Sanacija površin

Lani niso izpolnili vseh načrtov pri sanaciji površin. Z njo bodo nadaljevali, dela morajo dokončati do konca leta 2018. Največ dela imajo s sanacijo ugreznin in razpok, nastalih pri odkopavanju v jamah. Pomembna naloga je tudi urejanje vodotokov na površini, ki morajo biti kvalitetno speljani v stalne vodotoke.

»Izvedene so bile tudi sanacije plazov ter na splošno vzpostavljanje stanja na površini, ki vsaj približno ustreza stanju pred pričetkom rudarjenja, tudi s končnimi rekultivacijami površin,« je povedal Flisek.

V letu 2016 bodo na površini nadaljevali z deli pri sanaciji, tudi s tistimi, ki so jih izvajali v letu 2015. »Poleg tega se bodo dokončno izvršila dela na tistih področjih na površini, ki bodo tako pripravljena za začetek nekaterih infrastrukturnih projektov. Pričela se bodo tudi dela pri rušenju oz. likvidaciji objektov na površini, ki niso več v funkciji. Nekateri od teh objektov pa bodo ostali kot del kulturno-tehnične dediščine,« je še povedal Flisek.

Marko Planinc

Prejšnji članekNe pozabite na olajšavo
Naslednji članekDobrodelna razstava Kristiana Božiča