nedelja, 19 maja, 2024

Iz te kategorije

Jadranski udar v Trbovljah

Vse do 9. junija je na širšem območju Trbovelj moč videti vojaška vozila, vojake in preletajoča vojaška letala ter helikopterje. Gre za vajo, ki jo vodi poveljstvo 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske, na njej pa se usposabljajo že certificirani usmerjevalci združenega ognja, posadke strelnih platform, poveljniki čet in načrtovalci združenega ognja.

Na vaji že drugič sodeluje tudi premostljivi zračni operativni center iz italijanskega Poggia Renatica, ki je del strukture poveljstva zračnih sil Nata za Evropo. Na vaji sodeluje približno 700 udeležencev, od tega polovico pripadnikov oboroženih sil iz tujine: Albanije, Avstrije, Belgije, Češke, Črne gore, Danske, Estonije, Francije, Hrvaške, Italije, Kanade, Latvije, Litve, Madžarske, Makedonije, Nemčije, Nizozemske, Poljske, Romunije, Slovaške, Španije in Združenih držav Amerike. 

Letalniki v podporo usposabljanju usmerjevalcev združenega ognja vzletajo z letališča Cerklje ob Krki in Brnik, zavezniška letala Pilatus PC-9 (Hrvaška), AMX (Italija) ter SAAB JAS39 gripen (Madžarska) pa vajo podpirajo z matičnih letališč.

Usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja pa poteka na šestih različnih lokacijah po Sloveniji, in sicer na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna ter na širšem območju občin Celje, Trbovlje in Črnomelj ter na območju Kamniško-Savinjskih Alp (Korošica) in Primožev pri Kočevski Reki, kjer zračna plovila samo simulirajo letalsko podporo.

Kot so sporočili iz Slovenske vojske, bodo aktivnosti potekale po vnaprej določenem scenariju in bodo za okolico kolikor bo mogoče nemoteče, saj bo na terenu le manjše število vojakov in vojaških vozil, uporaba manevrskega streliva bo minimalna, udeleženci pa se bodo z vozili premikali po javnih cestah in utrjenih gozdnih poteh. Na posamezni delovni točki bo dnevno v povprečju prisotnih 20 do 30 vojakov.

ZT

Isti avtor