ponedeljek, 27 maja, 2024

Iz te kategorije

Izzivi avtističnega otroka

Življenje z avtističnim otrokom je večkrat kot razburkano morje, ko ne veš, kakšne bodo posledice valov. O težavah in lepih trenutkih ob otroku s tovrstnimi težavami je v pogovoru s Katro Hribar Frol v Knjižnici Toneta Seliškarja v Trbovljah v sredo, 28. septembra, spregovorila Katja Šergan Božič.
Za ilustracijo, kako lahko operacija z izvirnimi celicami izboljša stanje in kvaliteto bivanja avtista, so si gledalci lahko ogledali v kratkem filmu. V njem so prikazali napredek, dosežen po operaciji Kristiana, sina Šergan Božičeve. Pred operacijo je sin izdelal vetrnico iz dveh kosov papirja, po operaciji izdeluje papirnate japonske origamije, ki so bili v septembru razstavljeni v prostorih knjižnice. Skoraj nepojmljiva razlika. Sedaj igra na klaviature tudi zahtevne skladbe po posluhu. Spremembe so očitne, saj je začel z enim prstom igrati Kuža pazi, danes igra mnogo bolj zahtevne skladbe, med njimi tudi Yesterday. Vsem melodijam najprej dobro prisluhne, nato jih igra po spominu, brez not in brez formalne glasbene izobrazbe.

Grenak priokus pa ostaja, saj je vsaka operacija samoplačniška, na ramenih staršev. Danes, po drugi operaciji, ki pa verjetno ni zadnja, se je v njegovem obnašanju, delu in govoru marsikaj spremenilo. Iz tihega, nezainteresiranega fanta se je Kristian spremenil v nekakšno nasprotje, saj rad vsakega, ki ga sreča pozdravi, mu pomaha. Jezi ga, če mu ljudje ne odzdravljajo. Nikakor ne more razumeti njihovega obnašanja.

Šergan Božičeva je med drugim povedala, kako pomembno je testiranje urina in na podlagi rezultatov določanje diete ter dodatke za razstrupitev. Aluminij in težke kovine, ki jih ima posameznik v telesu, se težko odpravijo in zaradi njih se morajo operacije ponavljati.

Leta 2005 je ustanovila društvo Dan, kjer se srečujejo starši otrok avtistov in skupaj iščejo rešitve. Vsakega najmanjšega koraka k boljšemu je vesela.

Ob pogovoru so obiskovalci lahko spoznali, da življenje ni enoznačno, ampak zelo pestro in dostikrat nepredvidljivo.

Irena Vozelj

Isti avtor