Iuta Triple Ultra Thriathlon World Cup 2023 je tekma, ki se jo je Trboveljčan Iztok Deželak kot edini Slovenec udeležil v avstrijskem Bad Radkesburgu. Na njej je po 45 urah plavanja, kolesarjenja in teka osvojil drugo mesto in dosegel največji uspeh v svoji športni karieri.

Start trojne preizkušnje ironmana je bil v petek, 1. septembra, ob 18. uri. Prijavljeni tekmovalci so bili razporejeni po progah v bazenu, po sodniškem žvižgu pa se je začela 677 kilometrov dolga preizkušnja.

Iztok Deželak je zanjo treniral vse življenje. Priprave so vključevale ogromno odrekanja, potenja, trdega dela, organizacije, kompromisov, nešteto ur, ko je premagoval samega sebe, premikal meje in zlagal kondicijo na kup.

V bazenu je v dobrih štirih urah preplaval 228 dolžin, kar je naneslo 11,4 kilometra. Iz menjalnega prostora se je s kolesom zapeljal v temo in v krogu, ki je meril 10,6 kilometra, vozil 23 ur in 13 minut.

Kot zadnja disciplina so bile na vrsti tri maratonske razdalje teka ali 126 kilometrov, ki jih je končal z najboljšim časom med vsemi tekmovalci. Tu je bil brez konkurence.

V zadnji častni krog s slovensko in trboveljsko zastavo je povabil svojo ekipo in prijatelje, ki so čakali, da pride prek ciljne črte.

Tekmovanje je končal po 45 urah in treh minutah na odličnem 2. mestu, kar šteje za svoj največji uspeh v športni karieri, kjer mu ne manjka medalj in izvrstnih rezultatov. A tekma na svetovni ravni s samimi prekaljenimi športniki pač nima konkurence.

Iztok Deželak je od nedelje naprej drugi Slovenec, ki je končal trojno preizkušnjo ironmana.

PD

Foto: osebni arhiv