»Zelo fascinantno mi je, kako tako malo ljudi še kar ne šteka Bitcoina. Povprečnega človeka niti približno ne zanima. Kljub vsem pompu okoli njega, predvsem pa ceni, ki se je v petnajstih letih visoko dvignila iz nule. Kako to, da se ljudje ne vprašajo zakaj je temu tako?« pravi analitik Peter Golob. Objavljamo njegovo razmišljanje o Bitcoinu.

Zaspali za volanom?

Verjetno se ne vprašajo zato, ker še vedno živimo v priviligiranem zahodnem svetu, kjer nam ni hudega, ali pa imajo ljudje druge probleme in so zaradi tega vpeti v svoj začaran krog (»kuča poso« varianta). Ne vidijo ven iz sistema, saj jih ta sili v način življenja, da vsak mesec plačajo vse možne kredite, ki so si jih nakopali na glavo. Druga možnost pa je, da so zaspali za volanom, saj jih vse laži, ki jih konzumirajo iz vseh ekranov, držijo zaprte v sistemu. Natanko tako kot si želijo ljudje, ki so za resničnim krmilom. Deremo se en na drugega, kdo in kje ga »serjemo«, čeprav si vsi želimo ene in iste stvari: živeti bolje. In točno to hočejo od nas. Da svojo pozornost usmerimo tja, kjer ni produktivna za nas, ampak za sistem. Bolj ko bomo jezni in s tem zakrčeni, manj bomo opazili, kaj se v resnici dogaja okoli nas.

Kako to vem?

Resnica pa je takšna, da v resnici ne potrebujejo bitcoina vse do trenutka, ko jih bo napadla panika, da bodo vsi obogateli z njim, le oni ne. FOMO (Fear of missing out) se temu reče tam čez lužo. Trenutno v medijih pri nas še ni nič govora o tem, vendar se bo to zelo kmalu spremenilo. Kako to vem? Ker se zgodovina ponavlja in dolgo časa že opazujem gibanje trgov in psihologijo ljudi, da vidim, kam pes taco moli. Bitcoinova zasnova je takšna, da ima vrhove zanimanja na vsake štiri leta in počasi se približujemo času, ko se bo zadeva zelo segrela in takrat ne bo debate ob kavi, da se ne bi menili o tem oranžnem kovancu, ki se ga sploh ne da prijeti v roko.

Zato tole pišem danes, ko je še čas in je cena glede na tveganje relativno nizka in bi bilo smiselno, da bi se pozanimali ali vsaj kupili delček bitcoina čim prej. Ampak, zgodilo se bo prav obratno, saj v času nizkih in ugodnih cen ni zanimanja, ko pa gre cena v nebo, takrat kupci pridejo iz vseh lukenj in kupujejo kot nori.

Priložnost malih ljudi

Nepozornost na resnično pomembne dogodke v naših življenjih običajno pride z zakasnitvijo in tudi obžalovanje, da nismo ukrepali, ko je bil čas za to. Mali ljudje morda ne bodo nikdar več imeli priložnosti prehiteti institucij pri globalnem transferju vrednosti, ki je v začetni fazi. Vrednost se bo v naslednjem desetletju prenesla iz starega fiat sistema v nov sistem delovanja družbe, zgrajene na poštenem in trdnem denarju. Slaba energija manipulacij in laži trenutnega sistema se bo počasi prenesla v sistem, kjer bo eksponentni napredek tehnologije ostal ljudem in družbi in se ne bo stekal več v roke peščice ljudi, ki upravlja in nadzira z denarjem, ki so ga ugrabili za lastno korist. Bitcoin je most, ki bo omogočil prehod.

Imamo dve možnosti

Imamo samo dve možnosti: ali se z vsem glasom toksično deremo na sistem in si s tem samo povečamo svojo notranjo napetost ter škodimo sami sebi ali pa mirno izstopimo in odvzamemo moč pokvarjenemu fiat sistemu.

Ali ste se vprašali kako prav vi financirate vse vojne in nepravice, ki se dogajajo na tem svetu, čeprav želite sebi in ostalim ljudem boljše življenje? Zelo enostaven primer. Ko se EU odloči za pomoč ljudem v vojni, naprintajo nov denar in čeprav nas farbajo, da živimo v odprti in demokratični družbi, nimate niti najmanjše možnosti vplivati na to odločitev.

Ali glasujete za inflacijo in dvig cen? Seveda ne, zato vas o tem nikoli ne vprašajo. Vendar se vaš denar, ki ga imate v nogavici ali pa na bankah, s povečanjem monetarne baze močno razvrednoti. Razlika vrednosti, ki s tem nastane, gre v žepe vladarjev in nekaj malega na področja vojn. Podobno je bilo s covidom in z vsako katastrofo, ki se zgodi. Je samo krinka za lažjo krajo denarja delovnih ljudi, ki mislijo, da delajo dobro.

Je inflacija res zajezena?

Sistemski mediji govorijo o zajezitvi inflacije, vendar se je znižala samo stopnja povečevanja cen, cene pa nikakor niso in ne bodo padle, saj se to še nikoli ni zgodilo. In nikoli se ne bo. Zakaj ne? Ker je ta sistem že od leta 1971 dizajniran, da z inflacijo direktno krade iz vaših žepov, keynesijanski ekonomisti na pozicijah pa nam razlagajo, da je to ugodno za ekonomsko rast.

Zakaj mislite, da centralne banke targetirajo 2% letno inflacijo ali dvig cen? Enostavno, ker tega ljudje sploh ne opazijo in je ta kraja legitimizirana, le mi smo prezabiti in tega ne opazimo. Da ne govorimo o tem, da je indeks cen, ki določa inflacijo cen, brutalno zmanipuliran. To počnejo regulativni represivni organi, ki nam razlagajo, da delajo za nas. V resnici je ta inflacija od leta 2008 in krize naprej okrog 10% na letni ravni, v zadnjih letih pa je 14% v resničnih vrednostih.

Za polovico znižana kupna moč

Samo primer: v 5 letih se (pri 14% letnem dvigu cen) je kupna moč znižala več kot za polovico, na natanko 47% prvotne vrednosti, čeprav je številka na bančnem računu še vedno enaka. Logično je, da je vsaka alokacija kapitala s strani države napačna in je direktna kraja. Vse, kar je ljudem na pozicijah podobno, pa je to, da le povečujejo moč državnega aparata, saj nas tako lažje kradejo. To je mogoče samo zato, ker so iniciative našega trenutnega sistema nastavljene na tak način. Ljudje se temu ne moremo upreti. Dokler tega ne bomo kolektivno dojeli, se nam slabo piše. Jasno nam bo, ko bo le še mnogo bolj bolelo.

Naredimo nekaj zase

Vendar imamo prvič v zgodovini to možnost, da nekaj naredimo zase. In se je že začelo, vendar le na individualnem nivoju. Čeprav se zdi, da ne moremo narediti nič, je vsak glas oziroma vsak izstop iz sistema vreden suhega zlata, ne samo za vas ampak tudi za celotno družbo.

Naredite natanko to kar morate, ali pa čisto nič, kakor vam paše, samo povem.

Peter Golob

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članek»Norenje« na Tončki
Naslednji članekNa današnji dan: Anton Okrogar – Nestl