sobota, 18 maja, 2024

Iz te kategorije

Izšel je Zasavski tednik

Ne bodimo voli

Sredi novembra bomo zopet volili. Ne bodimo voli. Volimo tako, kot mislimo, da je prav.

Kandidati, ki se nam ponujajo, so takšni, kakršni pač so. Za župane se v Zasavju poteguje 18 kandidatk in kandidatov. Nabor je pester. Morda bi lahko bila med njimi kakšna ženska več. Sicer pa, demokracija je takšna, da omogoča skoraj vsakemu kandidirati za župansko mesto. Včasih je potreben za to pogum, drugič spodbuda prijateljev ali domačih, pa lastna prepričanost, da s(m)o sposobni peljati občino v lepšo prihodnost. Demokracija je tudi to, da lahko kandidirajo ljudje različnih profilov, zgodovine, poklicev … Zakaj ne bi mogel biti župan upokojenec, delavec, zdravnik, policist, novinar, vojak, župan, brezposelni ali pa kaj drugega.

Med županskimi kandidati so bolj gospe in gospodje v ranih zrelih in zrelih letih. Jasno, pri vodenju občine pričakujemo zrele odločitve modrih ljudi. Pa vendarle: pred mnogimi leti je zagorsko občino prevzel župan, ki še ni imel 30 let … Zakaj se ne bi med kandidati pojavil kakšen mladinec, ki bi vsaj malo razburkal predvolilno tekmo. Pogrešam tudi kakšnega tockija, ki bi vpeljal na zasavsko politično prizorišče nekaj zdrave kmečke pameti. Prav te večkrat umanjka. Takšen kandidat bi poskrbel tudi za precej bolj dinamično predvolilno dogajanje.

Nabor za člane občinskih svetov in svetov KS je pester. Pri odločitvi, komu dati glas, je morda še najbolj primeren odgovor na vprašanje: Kdo mi bo pomagal, ko bom reševal kakšno življenjsko težavo na kakršnem koli področju. Odgovor na to vprašanje naj nas vodi pri obkroževanju.

Želim vam, da se odločite modro. Kar bomo v Zasavju izvolili, to bomo imeli. Odločitev večine v demokraciji moramo spoštovati, pa če se strinjamo z njo ali ne. Naslednje (kot seveda tudi sedanje) volitve bodo pokazale, ali jih bomo nagradili ali kaznovali. Izvoljeni pa se morajo zavedati, da morajo delati dobro za ljudi. Vse, tudi tiste, ki niso glasovali zanje. Ti so še pomembnejši, saj znajo nastaviti ogledalo. Velikokrat je to veliko več vredno kot tisoče pohval.

Marko Planinc

Isti avtor