nedelja, 19 maja, 2024

Iz te kategorije

Izšel je Zasavski tednik

Konec poletja

Poletje se poslavlja, počitnic je konec, šole bodo odprle svoja vrata, življenje bo s 3. septembrom dobilo nov tok. Naš časopis pa je odsev avgusta, poletnega meseca, ki je postreglo tudi z dežjem. Predvsem v Zagorju letos niso mogli izpeljati petkovih glasbenih večerov na mestni ploščadi. Le Alpski kvintet je odigral svoj koncert, ostali izvajalci so ostali na suhem. Dobesedno, saj je kot za stavo petkove večere zalivalo, da je bilo kaj.

So se pa Zagorjani na Zagorski noči in večer prej zabavali skupaj z gosti od drugod. Letos so za častnega občana Zagorja proglasili najmlajšega doslej. Primož Roglič odslej ni le zmagovalec velikih profesionalnih dirk po Evropi, ampak je tudi častni občan. Čast za skromnega športnika, ki navijače širom po svetu navdušuje s športnimi in človeškimi kvalitetami. Klobuk dol, še enkrat. In sneti ga bo treba prav gotovo še velikokrat.

Zvone Pograjc, ki Rogliča pozna do obisti, saj je njegov sosed, prvi trener in mu je pomagal tudi pri prvih (amaterskih) korakih v kolesarstvu, mi je pripovedoval, da sta se enkrat dobila na Vršiču. Pograjc je prevozil vzpon iz Kranjske Gore, na vrhu počakal Primoža in ga vprašal, kako gre. Rogla mu je mirno odgovoril, da je za njim ta dan devet vzponov na Vršič. Pet iz ene in štirje iz druge strani. Upam, da nisem kaj zabrkal, zgodba je res neverjetna. Kaže na to, kakšen nepopustljiv športnik je Primož in kako trdo je garal za uspehe, ki jih piše v zgodovino slovenskega športa in Zasavja.

Izjemnih ljudi v Zasavju tudi sicer ne manjka. Med nje lahko štejemo zlate maturante, pa ultramaratonca Hilarija Skubica, trenerja skakalcev Zvoneta Pograjca, flavtista Marka Zupana, citrarja in violinista Petra Napreta, namiznoteniškega igralca Darka Jorgića, cvetličarko Damjano Napret, pa še koga, o katerem pišemo v tej številki Zasavskega tednika. Če so med izjemnimi tudi ministri in državni sekretarji s koreninami iz Zasavja, pa bo govorila zgodovina.

Marko Planinc

Isti avtor