sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Izšel je Savus

Verjetno boste nekateri presenečeni, ko boste vzeli v roke novo številko našega časopisa. Iz Zasavskega tednika je nastal Savus. Nekaterim to sploh ne bo všeč, drugim se bo zdela zamenjava imena čisto smiselna, tretjim, verjetno večini, pa bo vseeno.

Nam, ki ustvarjamo zasavski časopis in spletni časopis, ki poroča o dogajanju v Zasavju, je zamenjava imena seveda že domača, saj smo o tem razmišljali dalj časa. Z novim imenom smo povezali spletni časopis s tiskanim in odpravili nerazumljen naslov časopisa, ki je vseboval besedo tednik. Želimo, da bi časopis Savus izhajal nemoteno, v zadovoljstvo tistih, ki ga ustvarjamo, in vseh, ki ga radi vzamete v roke. Še naprej se bomo trudili, da v vaše domove prinesemo nekaj domačega, zasavskega. Poročali bomo predvsem o uspehih Zasavk in Zasavcev. Z novim letom uvajamo tudi nov nadnaslov naših običajnih rubrik. Z bregov Save bodo prihajaje novice, ki so povezane z Zasavjem, kraji in ljudmi, ki so zasedli bregove, doline in hribe v osrednjem delu Slovenije.

Pripravljamo že izbor Zasavca leta 2018. In ponosni smo, da so lani člani Akademije Zasavc leta izbrali za Zasavca leta 2017 izjemnega Dušana Kastelica. Dušan je letošnji prejemnik nagrade Prešernovega sklada, enega največjih kulturnih priznanj v naši državi. Izjemno priznanje za izjemnega umetnika. V letu 2018 je Kastelic za svoj film Celica prejel veliko priznanj na filmskih festivalih po vsem svetu. Še sam verjetno ne ve, kakšna je prava številka. Sam Dušana cenim predvsem zaradi njegove umetniške izjemnosti in človeške skromnosti. Vem, koliko trdega dela je vloženega v vsako sekundo njegovih filmov. Cenim ga zaradi Perkmandeljca v spotu za Orlekovo pesem, Čikorije, stripov, štafete norosti, grafične zasnove prvega Zasavca leta 1991 in ene najbolj genialnih zasavskih grafičnih rešitev: dimnika, iz katerega se namesto dima valijo note (znak za nekdanji Radio Trbovlje).

Veselim se že 21. marca, ko bo Dušan Kastelic pred predajo naziva Zasavc leta novemu dobitniku spregovoril zbrani in izbrani publiki v Delavskem domu Zagorje. Obljubil je hudomušen govor o Zasavju, Zasavkah in Zasavcih.

Marko Planinc

Isti avtor