Danes so bralci po celotnem Zasavju dobili v roke časopis Savus, ki ga Zavod Savus pošlje preko poštarjev v nabiralnike vse zasavskih gospodinjstev. Kar 15300 izvodov časopisa razdeli med bralke in bralce. Tudi današnji časopis je po straneh poletni, malo bolj skromen, vsebinsko pa vseeno bogat. O njem je nekaj več zapisal v uvodniku Mark Planinc

Nevsakdanje poletje

Poletje je tu. Letos ga doživljamo povsem drugače kot ponavadi, kajne. Ni bilo pravega veselja ob začetku počitnic, ni bilo pravega načrtovanja dopustov, še za državne vaučerje za dopust marsikdo ne ve, kaj bi z njimi.

Korona se še vedno močno pozna. Tudi naš časopis je zaradi nje še vedno tanjši kot običajno. Ne pišemo niti o počitnicah niti o koroni. O tem lahko vsak dan prebirate v časopisih, poslušate novice na radiu in televiziji. V Zasavju se poskušamo čimbolj prilagajati vsak dan novi situaciji. Na srečo veliko okužb nismo zabeležili.

Poletje je v Zasavju vedno zaznamovano tudi z občinskimi prazniki. Letos prireditev skoraj ni, množičnih pa sploh ne. Morda je to dobro. Praznujemo lahko tudi drugače, ne le s (pre)dragimi glasbeniki, velikimi feštami in druženjem ljudi od blizu in daleč. Tudi občinska praznovanja so lahko včasih bolj intimna. Pravzaprav se vidi, da tega nismo vajeni. Prav gotovo bi morali bolje izkoristiti priliko za drugačen poklon prazniku v vseh treh občinah. Letos je bila priložnost za inovativnost.

Vesel sem bil, da sem se spet srečal z novim častnim občanom Trbovelj Jožetom Kotarjem. Človek, ki je vrhunski na enem področju življenja, je ponavadi luciden in zanimiv sogovornik. In Jože je prav gotovo takšen. Čestitke, Trbovlje si zaslužijo takšne častne občane. Čestitke tudi vsem drugim dobitnikom priznanj v Trbovljah, kmalu tudi v Hrastniku in Zagorju. Ko smo že pri čestitkah, zaslužijo si jih tudi kmetje, ki so na natečaju Dobrote slovenskih kmetij odnesli kar sedem zlatih medalj. In pa seveda vsi na OŠ Tončke Čeč, ki so junija prejeli nekaj zanimivih priznanj.

Počasi oživljajo športni tereni, predvsem v panogah, ki se odvijajo na prostem. Zasavski športniki so že lepo aktivni, kar nas seveda veseli. Še bolj pa to, da dosegajo spet odlične rezultate. Žalosti dogajanje v Bartec Varnosti, radostijo pa nekatere pridobitve v zasavskih občinah: mene predvsem nov dostop na Dirmajerjev hrib v Hrastniku. Lepo je tudi to, da se bodo v Trbovljah odslej vozili z občinskimi električnimi kolesi.

Prijetno poletje kljub vsemu vsem.

Marko Planinc