Ste že prelistali najnovejšo, junijsko številko Savusa? Če je še niste, za pokušino objavljamo uvodnik. Privoščimo vam prijetno branje.

Uspešni Zasavci

Časopis, ki ga držite v rokah, prinaša precej pozitivnih novic. Skoraj na vsaki strani boste našli kakšno. Pred kratkim sem se zamislil ob izjavi selektorja slovenske košarkarske reprezentance, Trboveljčana Damirja Grgiča, ki je dejal, da je Nika Barič, izjemna košarkarica in kapetanka reprezentance, najbolj podcenjena slovenska športnica. In ima kar prav. Nika je evropska prvakinja s svojim klubom Jekaterinburg, bila je izbrana na izboru za ameriško žensko profesionalno ligo, že dolga leta je med gonilnimi silami slovenske košarkarske reprezentance. Njena dosedanja kariera je sanjska. In, prijeten nasmešek se mi zariše vedno, ko jo slišim na radiu ali televiziji, saj govori povsem po zasavsko, trboveljsko. Ona pa res ne more skriti, od kod prihaja. Če bi bila Nika smučarka, bi jo slavili kot Tino ali Ilko.  Zanjo, za še eno Trboveljčanko, Meriso Dautović, in seveda za selektorja Grgiča bomo stiskali v naslednjih dneh pesti ob nastopih na EP v Srbiji.

Nika Barič je prejela priznanje ob občinskem prazniku Trbovelj. Čestitke si zaslužijo tudi drugi dobitniki, še posebej častni občan občine Trbovlje Davorin Kovačec. V časopisu je tokrat ogromno imen, ki si prav tako zaslužijo aplavz, predvsem osnovnošolci, ki so prejeli zlata peresa, ali pa so si v šolskem letu prislužili različna priznanja. Tu so uspešni izjemni zasavski inovatorji, pevci Prosavusa, kulturniki, športniki, krvodajalci, komunalci, delavci v Domu upokojencev Franc Salomon, pa nenazadnje tudi vse jamatlonke in jamatlonci, ki so opravili z zanimivo preizkušnjo v Rudniku Trbovlje-Hrastnik.

Kar malo v senci so se od športne kariere poslovili zagorski skakalci, predvsem državna reprezentanta Katja Požun in Andraž Pograjc. Oba sta pisala zgodovino zasavskih in slovenskih skokov. Katja je bila dolga leta gonilna sila reprezentance z lepimi uspehi v svetovni seriji, udeleženka Olimpijskih iger, Andraž se je vtisnil v spomin predvsem po zmagi na ekipni tekmi v Planici. Kapo dol pred takšnima karierama.

Vedno si želim, da bi podobno kot o športnikih in kulturnikih lahko pisali tudi npr. o inovatorjih. Na svojih področjih prav tako premikajo meje in žanjejo uspehe. Pa ostajajo brez prvih strani časopisov in prvih minut poročil.

V Trbovljah so počastili nekaj svojih izjemnih kulturniškh imen: pesnika Uroša Zupana, plesalca in koreografa Iztoka Kovača, kultni Laibach, igralko Tanjo Ribič in športnega letalca ter fotografa Matevža Lenarčiča. Morda bi lahko v ta rang uvrstili še avtorja animiranih filmov Dušana Kastelica, Trboveljčana s trenutnim bivališčem v Zagorju, ki je letošnji dobitnik Prešernove nagrade, lani pa je bil proglašen za Zasavca leta.

Marko Planinc