Na 16. redni seji 10. aprila so trboveljski svetniki med drugim govorili o občinskih priznanjih. Alenka Forte je predlagala, da bi občinske nagrade podeljevali samo enkrat v štiriletnem mandatu župana in ne vsako leto – na občini namreč dobijo zelo malo vlog, z zmanjšanjem števila nagrad pa bi bilo povezano tudi varčevanje. Predsedujoča, županja Jasna Gabrič ji je odgovorila, da ima Komisija za občinska priznanja vedno možnost, da ne izbere nikogar.
Marjana Eberlinc, predsednica trboveljske Komisije za občinska priznanja, je predlagala, da naziv častne občanke podelijo Marjetki Bizjak, ravnateljici STPŠ Trbovlje, prvojunijsko nagrado pa Gasilski zvezi Trbovlje. Svetniki so soglasno podprli oba predloga.

Beseda je tekla tudi o nekdanjem grafitu na stavbi v soseski Njiva. »Grafit moti nekatere, zanemarjena stavba moti mnoge, če se bo tako nadaljevalo, se bo stavba sesula in potem bo motila vse,« je prepričan Bogdan Šteh. S tem se je strinjala tudi Gabričeva, ki je povedala, da občina ni zahtevala odstranitve grafita. »Kako lahko nekoga moti grafit, propadajoča stavba pa nikogar ne moti?« se je vprašala.

Občina v letošnjem letu v nekaterih delih ureja ceste. Gabričeva je povedala, da bodo okrog 1. junija začeli z deli med Lidlom in cementarno, so pa že začeli z deli na Kleku in v Krajevni skupnosti Čeče.

Govorili so tudi o pomanjkanju zdravnikov v Trbovljah. Fortejeva je predlagala, da opravijo natančno analizo primanjkljaja zdravnikov. »Občina je v prekršku«, je povedala, »ker ne zagotavlja občanom zadostne zdravstvene oskrbe.« Samo Guzej je povedal, da je Zdravstveni dom Trbovlje pred dvema letoma posloval negativno – imeli so 625.000 evrov »minusa« – a so ta »minus« do danes izničili. »Ne hvalite se s tem,« je odvrnila Fortejeva, »ker je to varčevanje na račun občanov. Zdravnikov ni treba plačevati, ker jih ni. Kršite zakonodajo, pravila in pogodbe, občani pa čakajo.« Gabričeva je povedala, da upe za reševanje te problematike polaga v novo vodstvo Zdravstvenega doma.

Nina Lipušček iz podjetja Locus je predstavila celostno prometno strategijo za občino Trbovlje: »Večjo težo želimo dati oblikam trajnostne mobilnosti, na primer hoji in kolesarjenju. Potrudili smo se, da bi vključili širšo javnost.« Tako nameravajo v Trbovljah uvesti novo parkirno politiko. Povedala je, da so del problema parkirnih mest rešili z nameščanjem parkomatov pri Zdravstvenem domu Trbovlje, v prihodnosti pa naj bi uvedli še nekaj rešitev – omenjala je sistem »park and ride« (parkiraj in se pelji) pa tudi nekatere mehke ukrepe, na primer vzgojo in izobraževanje za varnost v prometu.

Aleš Oberčkal, komandir Policijske postaje Trbovlje je podal poročilo delovanja trboveljskih policistov v letu 2016. Povedal je, da je število kaznivih dejanj padlo, med uspehe policije šteje tudi primer uboja na Ključevici (uboj Branimirja Bajdeta), v katerem so storilca že privedli pred sodišče in mu tudi izrekli zaporno kazen. Opozoril je še na problematiko prebežnikov, ki je tudi v Zasavju prisotna – marca letos sta se tako v Slovenijo dva prebežnika pripeljala v tovornem vozilu, enega so našli v Ljubljani, drugega pa v Trbovljah.

Seje se je udeležil tudi Sebastjan Zmrzljak, vodja Medobčinskega inšpektorata redarstva Zasavje. Povedal je, da je »stanje javne varnosti v občini Trbovlje na zadovoljivi ravni«. Po njegovih besedah so zaradi napačnega parkiranja v vseh treh občinah zbrali 27.400 evrov.

Nekoliko se je zataknilo pri 10. točki, spremembah in dopolnitvah odloka o oglaševanju in obveščanju na območju Občine Trbovlje. Na začetku seje so potrdili, da bodo o tej točki razpravljali po skrajšanem postopku, a se je izkazalo, da to ne bo mogoče. Po žolčni razpravi, med katero je županja odredila kratek odmor, so se odločili, da bodo to točko obravnavali na naslednjih sejah.

Pri vseh ostalih točkah dnevnega reda so bili svetniki sklepčni.

Martina Drobne

Prejšnji članekV Zagorju gorelo
Naslednji članekOb stoti obletnici predavanje o psih