sobota, 18 maja, 2024

Iz te kategorije

Izdali Jašek

Rudarsko muzejsko in etnološko društvo srečno Zagorje je letos praznovalo 5. obletnico delovanja in ob tej priložnosti je izšla brošura z naslovom Jašek – prvih 5 let. Predstavitev brošure so pripravili v četrtek, 13. decembra, v Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju. Začela se je z rudarsko himno »Stan rudarski, bodi nam pozdravljen«, ki jo je zapel Rihard Majcen. Pogovor z uredniškim odborom, katerega član je tudi sam, je vodil Igor Gošte. Predsednik društva Anton Koban je uvodoma predstavil delovanje društva in poudaril, da tudi v prihodnje v društvu ne bodo sedeli križem rok. Na zalogi imajo namreč še veliko idej, ki jih je mogoče s podporo občine uresničiti in obogatiti turistično ponudbo v Zagorju ob Savi. Že sedaj se društvo lahko pohvali, da vsako leto poleg obveznega zbora članov in spomladanske akcije urejanja rudarskih obeležij organizirajo najmanj štiri prireditve.

Franci Brinovec, starešina rudarske čete, je prisotnim predstavil tradicionalno prireditev skok čez kožo, ki so ga v Ljubljani prvič izvedli leta 1923. Univerza v Ljubljani in Fakulteta za rudarstvo bosta v letu 2019 praznovala 100 let, kar so se vpisali prvi študenti rudarstva.

V nadaljevanju je Brinovec predstavil še rudarsko pohodno in učno pot, po kateri so se člani društva v okviru praznovanj ob občinskem prazniku letos podali že tretjič. Povedal je tudi, da lahko društvo RMED srečno Zagorje za organizirane večje skupine pohod organizira tudi ob drugih terminih.

Na koncu je Maja Malovrh Repovž na kratko predstavila še vsebino brošure in kako je ta nastajala. Ker je bilo dogodkov v teh petih letih res veliko, so jih morali združiti in vsako leto predstaviti le enega od njih. K pisanju prispevkov za brošuro je društvo povabilo tudi starejše kolege in nekateri so se odzvali in brošuro obogatili s zanimivimi zgodbami iz rudarskega življenja.

Suhoparno pisanje v brošuri popestrijo fotografije, ki so jih poskusili čim bolj skrbno izbrati. Večino fotografij so našli v arhivu društva, nekaj so jih prispevali Zagorjani, ki se ljubiteljsko ukvarjajo z zbiranjem starih fotografij, nekatere pa so izbrali v bogati zbirki fotografij Društva Goga.

Prisotni so lahko za predah prisluhnili še dvema skladbama in solistu Rihardu Majcnu. V brošuro so v društvu vključili tudi nekaj pesmi Maksa Marinčiča in prav zato ga je Igor Gošte tudi pozval, da je zbranim ob tej priložnosti povedal nekaj besed. Med obiskovalci je bil tudi pesnik Vlado Garantini, ki je srečanje obogatil še z recitacijo iz knjige Frpruh.

Zaključku je sledilo še druženje in pogovor ob prigrizkih škrata Perkmandeljca.

Zagorjani se morajo zavedati, da je 250 let rudarjenja v Zagorju pustilo svoj pečat. Glede na to, da aktivno rudarjenje v Sloveniji izginja in da je tudi drugje po svetu rudnikov oz. premogovnikov vse manj, je ohranjanje rudarske dediščine še toliko bolj pomembno.

MMR

Isti avtor