Puder vedno izbirajte na dnevni svetlobi. Na videz je izbira pravilnega odtenka pudra zelo zahtevna. Pa ni. Z upoštevanjem nekaj enostavnih pravil lahko brez težav izberete pravilen odtenek za vas.

Se vam je že zgodilo, da ste se zgrozile, ko ste se pogledale v ogledalo v avtu. In to po tem, ko ste plačale visoko ceno za puder? To je dnevna svetloba in tako vas vidijo drugi. Zato pri izbiranju pudra vztrajajte pri dnevni svetlobi in kupujte v prodajalnah, ki to omogočajo.

Puder za obraz testiramo na vratu

Na notranji strani zapestja se določa podton kože, za izbiro odtenka pudra za obraz pa je to malce presvetel predel. Tester pudra si zato nanesite na vrat in če bo na vratu v redu, potem je to odtenek za vas. Puder je v redu takrat, ko se ga ne opazi, torej je enake barve kot vaša koža.

Vrat je idealen, ker se drži obraza in se rob pudra na njem tudi zaključi. Ta prehod naj bo postopen in mehek, zabrisan. Kljub temu, da zdaj že vsi vemo, kako škodljivo je za našo kožo izpostavljanje soncu, še vedno težimo k zagorelemu videzu. Velikokrat v tej bolj ali manj prikriti želji po zagorelem videzu veliko žensk izbere pretemne pudre z oranžnimi odtenki. Ti potem na obrazu »tičijo« kot nekakšen tujek.

Prilagoditev letnim časom

Odtenek pudra je potrebno skozi letne čase prilagajati. Tako kot se spreminja barva naše kože, tako ji sledimo z barvo pudra. Še ena stvar pripomore k temu, da posegamo po pretemnih odtenkih. To je učinek pokrivnosti pudra. Ko se napudramo, pokrijemo nepravilnosti (različne sence, rdečico …) in obraz izgubi svojo razgibanost, globino. Zaradi tega imamo občutek, da smo blede, ampak v resnici nismo. Da obrazu vrnemo razgibanost in spremenimo ali poudarimo kakšno potezo, se poslužimo senčenja obraza. O tem bom pisala v naslednjih člankih. Pri izbiri pravilnega odtenka je pomembno tudi, da si določite podton vaše kože. Poznamo tri različne podtone kože in različne načine kako ga določimo.

Hladen podton C

Ta podton imajo praviloma ženske s svetlejšo poltjo, ki jih sonce hitro opeče in pordečijo. Oči so običajno zelene ali modre barve. Na notranjem delu zapestja žile prosevajo modro ali vijolično. Pristaja vam srebrn nakit. Ve, ki se najdete v tem opisu, posegajte po pudrih, ki so označeni z mednarodno oznako C – cold.

Topli podton W

Pri tem podtonu koža ob zmernem sončenju hitro porjavi brez opeklin. Barva oči je rjava. Žile na notranjem delu zapestja prosevajo modro ali zelenkasto. Na vas čudovito izgleda zlat nakit. Za vaš tip kože so primerni pudri, ki imajo oznako W – warm.

Nevtralen podton N

Ta podton je najbolj zaželen, ker je mešanica obeh oziroma ni ne izrazito hladen niti topel. Zato dovoljuje več svobode pri izbiri ličil na splošno in tudi barve nakita. Oči so lahko kakršnekoli, barva žil na notranjem delu zapestja tudi (modro vijolične ali modro zelenkaste). Za vas je linija pudrov z oznako N – neutral.

Pri določitvi podtona se držite zgornjih opisov in zaupajte svoji presoji, kako vam kaj pristoji. Na dnevni svetlobi, seveda.

Mateja Mavrič


Mateja Mavrič z vami deli več kot tridesetletne izkušnje ustvarjanja make upov. Od leta 1988 ves čas dela v maskirnicah večjih slovenskih televizij. Najdlje in še vedno v maski Pop tv. Kljub številnim modnim poimenovanjem ustvarjanja make upov, se oddelku na vseh televizijah še vedno reče enostavno – maska. In tako, enostavno, vas bo Mateja popeljala v svet make upa. Z veseljem se bo odzivala in odgovarjala na vaša morebitna vprašanja. Pošljete jih lahko na mateja@savus.si.


 

Prejšnji članekUkradel snežno frezo
Naslednji članekStrelišče v Hrastniku se je ponovno odprlo