V trboveljski knjižnici Toneta Seliškarja je bila v sredo zvečer otvoritev razstave fotografij Tilna Sotlarja in Mitje Ličarja, ki so bile objavljene v septembrski številki revije National geographic Slovenija v obliki reportaže o fosilih pri nas.
Besedilo je pripravil Mitja Križnar, paleontolog in višji kustos v Prirodoslovnem muzeju Slovenije, ki je avtorjema fotografij pomagal pri postavitvi pravih ozadij.

Delo je potekalo relativno počasi, saj je bilo treba najti prave fosile, ki sta jih morala pripraviti za slikanje, zato je bilo treba s čopičem očistiti zemljo z njih. Zahteva naročnika, National geographica je, da se slik ne sme retuširati, zato sta uporabila tehniko zlaganja samo ostrih delov več fotografij, s tujko imenovano »focusstacking«. Pri enoletnem delu ju je vodila želja, da reportažo pripravita v obliki zgodbe, zato je bila pomoč Mitje Križnarja nadvse dobrodošla.

Trenutno pripravljata gradivo na temo o mikro pivovarjih pri nas, ki bo predvidoma objavljeno februarja v isti reviji.

Oba avtorja fotografij sta Trboveljčana, člana Foto kluba Hrastnik. Ko opisujeta svoje delo, se čuti v izrečenih besedah ljubezen do fotografije, najraje ustvarjata kaj novega in ob tem nastajajo zgodbe, ki dopolnjujejo osnovni element slike.

Razstava bo odprta do 30. novembra.

Irena Vozelj