ponedeljek, 15 julija, 2024

Iz te kategorije

Iz malega raste veliko

Retrospektivno in pregledno razstavo slovenskih vrtcev so danes postavili na ogled v avli Kulturnega centra Delavski dom v Zagorju. Gre za potujočo razstavo z naslovom Iz malega raste veliko, pol stoletja slovenskih vrtcev. Pripravili so jo leta 2014 v Arhitekturni galeriji Dessa v Ljubljani in v njej izpostavili vidik namenske gradnje objektov vrtcev do danes. Kot sta dejali kustosinji razstave Damjana Zaviršek in Špela Nardoni Kovač, želijo z njo opozarjati na pomen načrtovanja kakovostnih stavb za otroke in pri tem zbliževati različne stroke.  Otroci z odhodom v vrtec prvič vstopajo v svet družbe in javnih ustanov, srečujejo se s stavbami drugačnega merila in drugačno organizacijo. Hkrati je to eno najpomembnejših obdobij njihovega razvoja. Zato je tudi izkušnja prostora, ki se v najnežnejših letih vgrajuje v spomin, eden od temeljnih gradnikov njihove osebnosti.
O izkušnji s preureditvijo industrijskega objekta v najsodobneje opremljeno, energetsko varčno ter malčkom in zaposlenim prijazno vrtčevsko enoto Smrkci sta na otvoritvi gostom več povedala ravnateljica Vrtca Zagorje ob Savi Tanja Starc in župan Zagorja Matjaž Švagan. O tem, kako je dobro zasnovan, otroku prijeten bivalni prostor pomemben dejavnik za razvoj otroške domišljije, pa je spregovorila pomočnica ravnateljice Vrtca Zagorje ob Savi Darja Rakovič.

V času potujoče razstave je na ogled še domača razstava o sodelovanju otrok in predstavnikov vrtca v procesu nastajanja enote Smrkci. Avtorji narisanih idej so otroci, ki so v času adaptacije obiskovali enoto Smrkci, in otroci, ki jo trenutno obiskujejo in uporabljajo. Avtorji fotografij so projektant in odgovorni arhitekt Stane Lasič, pomočnica ravnateljice Darja Rakovič in strokovni delavki Vrtca Zagorje ob Savi Urška Remškar in Marjana Mizori Grobin. Vrtec Smrkci naj bi v bodoče popestrili tudi z grafikami v zunanjem delu, na katerih bodo predstavljene fotografije nastajanja enote Smrkci.

Na otvoritvi je spregovorila tudi Nevenka Hacin iz Zasavskega muzeja Trbovlje, kjer so pripravili že dve razstavi o razvoju ustanov za vzgojo in varstvo predšolskih otrok v Zasavju. Prof. dr. Gabi Čačinovič Vogrinčič iz Fakultete za socialno delo Univerze v Ljubljani pa je prisotnim v kratkem predavanju predstavila pomen soustvarjanja spoštovanja otroštva v prostoru vrtca.

Poleg številnih obiskovalcev se je odprtja razstave udeležila tudi Janja Barši iz sektorja za investicije v predšolsko in šolsko infrastrukturo na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

V spremljevalnem programu, ki ga je povezovala Nika Per, so nastopili otroški pevski zbor Sonček pod vodstvom Srečke Vutkovič in ob spremljavi harmonikarja Mateja Zupančiča ter inštrumentalna skupina Sanje, ki jo sestavljajo strokovne delavke in delavci Vrtca Zagorje.

TPK

Isti avtor