V okviru evropskega tedna mobilnosti (16. – 22. september) v Zasavju potekajo številne aktivnosti. Dijaki GESŠ Trbovlje so se iz vseh treh zasavskih občin v šolo odpravili peš. V Zagorju urejajo promet na cesti proti čemšeniški šoli. Hrastničani so na festivalu Funšterc poskrbeli za promocijo trajnostne mobilnosti.

Slogan letošnjega evropskega tedna mobilnosti je Gremo peš. »Na krajših razdaljah je hoja najučinkovitejši in časovno zelo konkurenčen prometni način,« je zapisano na spletni strani evropskega tedna mobilnosti, »je drugi najpogostejši način premikanja v slovenskih naseljih, saj je primerna za krajše razdalje (do 2 km), kar je tudi približna dolžina pri nas opravljenih vsakokratnih poti.«

Hrastnik

Evropskemu tednu mobilnosti so se pridružili tudi Zasavci. V Hrastniku so na festivalu Funšterc 14. septembra testirali električna kolesa, pripravili gledališko predstavo za otroke z naslovom Bici Kleta, obiskovalci pa so lahko izpolnili anketo o pogojih za hojo v Občini Hrastnik.

Trbovlje

V Trbovljah so na Rudarju 19. septembra pripravili test hoje na 2 km z brezplačnim prikazom nordijske hoje. Dijaki GESŠ Trbovlje iz vseh treh občin (Hrastnik, Trbovlje, Zagorje) pa so se v svojih občinah dobili že v zgodnjih jutranjih urah in se v šolo odpravili kar peš.

Zagorje

Zagorjani so v sodelovanju s Policijsko postajo Zagorje ob Savi in Krajevno skupnostjo Čemšenik pristopili k ureditvi območja umirjenega prometa na prenovljeni občinski cesti proti OŠ Čemšenik, s čimer, so zapisali, želijo prostor razbremeniti prometa in ga nameniti hoji.

Evropski teden mobilnosti se bo končal v nedeljo, 22. septembra, ko obeležujemo tudi dan brez avtomobila.

MD

Foto: arhiv GESŠ