Na današnji dan, 21. junija 1888, se je na Kovku v občini Hrastnik rodil Ivan Šopar, organist in skladatelj ter zborovodja. Največji del življenja je preživel v Vojniku, kjer je ustvarjal in vodil več zborov. Po njem so poimenovali Katoliško kulturno društvo Ivan Šopar Vojnik.

Ivan Šopar se je rodil 21. junija leta 1888 na Kovku, vasi nad Dolom pri Hrastniku, očetu Martinu in materi Uršuli Šopar. Osnovno šolo je obiskoval na Dolu pri Hrastniku. Leta 1905 je šolanje nadaljeval na orglarski šoli Karla Bervarja v Celju, ki jo je zaključil tri leta kasneje.

Leta 1914 se je poročil s Kristino Skaza, dom sta si uredila v Šempetru v Savinjski dolini. V zakonu se jima je rodilo osem otrok. Od leta 1915, med prvo svetovno vojno, je delal kot ordonanc pri vojaškem kuratu Franu Bonaču v sanitetni četi cesarsko kraljeve vaške bolnice Knittelfeld v Avstriji. Prvo službo je dobil v Rogatcu, nato v Šempetru, leta 1920 pa je v Vojniku nastopil službo organista. Ob igranju orgel in vodenju cerkvenega pevskega zbora je vodil tudi pevsko društvo Lira. Ob začetku druge svetovne vojne so ga Nemci kot zavednega Slovenca aretirali, hišo zaplenili in družino izselili. Odpeljali so ga v Stari pisker v Celje, vendar so ga julija 1941 izpustili. Z družino je zavetje našel pri družini Wolf v Šempetru, s službo v Westnovi tovarni v Celju so preživeli vojno. Po vojni so se vrnili v svoj dom v Vojniku. Šopar je potem dolga leta vodil cerkveni zbor in plodovito komponiral. Bil je ustvarjalen in s svojim življenjem mnogim za vzor.

Umrl je leta 1973 v Vojniku, kjer je tudi pokopan. Leta 2015 so po njem poimenovali novoustanovljeno Katoliško kulturno društvo Ivan Šopar Vojnik.

Po njegovi smrti so v zapuščini (notno gradivo), ki jo je Šoparjev sin dr. Slavko Šopar podaril občini in župniji Vojnik, našli njegova dela. Zbrali so rokopise 25 njegovih pesmi in mašnih spevov. Občina Vojnik je ob podpori župnije Vojnik izdala zbirko Šoperjevih pesmi. Izdajo zbirke so slovesno obeležili s koncertom v župnijski cerkvi sv. Jerneja v Vojniku 11. aprila 2015. Na njem sta nastopila Cerkveni mešani pevski zbor sv. Jerneja Vojnik in Mešani pevski zbor Forte iz Vojnika. Kot solist je nastopil pravnuk skladatelja Šoparja, Amadej Šopar.

Savus

Foto: arhiv družine Šopar

Viri in literatura

Marko Zdovc, Turistično društvo Vojnik, Celjskozasavski.si

Dr. Slavko Šopar, O društvu – Ivan Šopar, spletna stran župnije Vojnik


 

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekAlternative JEK2 obstajajo – in delujejo!