Prejšnji teden so v Zagorju v sodelovanju z Občino Zagorje, KC DD Zagorje, Skakalno sekcijo ter MGM Media Optima gostil italijanske medije – Secret Corners of Slovenia, Press and Blog Trip for Italian Media. Gostje sodelujejo z različnimi mediji. David Scott Silverberg piše za National Geographic Magazine, Francesca Acerboni za Corriere della Sera in več drugih, blogerki Sereno Autorino in Federico Gerini pa najdete na Instagramu. V Trbovljah so si ogledali termoelektrarno.

V Zagorju jih je dočakala ekipa, ki so jo sestavljali predstavniki TD Ruardi, predstavniki Skakalne sekcije SD Zagorje in Milan Razboršek v vlogi vodiča. Mesto srečanja je bil spomenik dr. Janezu Drnovšku, od koder so se skozi park napotili na zagorsko ploščad. Sledil je obisk 60. slikarske kolonije Izlake Zagorje, kjer sta sodelovala tudi dva italijanska slikarja. Nadaljevali so pot proti Evroparku in letališču Ruardi ter se odpeljali po Rogličevi poti od Spomenika rudarskim rodovom do Zasavske svete gore. Že na poti so jih navdušili urejena okolica, vasi, gozdovi in pašniki.

Franceska Acerboni dopisnica Corierre De La Serra je bila kot arhitektka navdušena nad Delavskim domom Zagorje, tipičnim predstavnikom Yugo Arta. Francesca veliko piše o arhitekturi, ki jo srečuje na svojih potovanjih. Kmalu bo v več medijih objavila prispevke o obisku Slovenije, vendar bo z veseljem napisala tudi prispevek o, kot pravi, arhitekturnemu biseru, kakršen je Delavski dom Zagorje.

Davida Scotta Silverberg zanimajo geologija, botanika in življenje ljudi v krajih, ki jih obiskuje. Zanimali so ga pesniki, pisatelji, glasbeniki devetnajstega, dvajsetega in enaindvajsetega stoletja v Sloveniji, predvsem Zasavju. Seveda so se Zagorjani pohvalili tudi s pisateljem Romanom Rozino. David je bil prav tako navdušen nad Delavskim domom, še posebej mozaikom v Stekleni dvorani. Fotografiral je rastline in se zanimal za slovenske gozdove. Živi med Milanom in Oslom, odraščal pa je v New Yorku in Londonu.

»Slovenija ima veliko skupnega z Norveško,« je David z nami delil svoje opažanje. »Hribovita je, s številnimi prelepimi dolinami in rekami. Pri vas so me navdušili ljudje, njihova prijaznost in gostoljubje. Vaši gozdovi so vaše veliko bogastvo, ki bi ga morali veliko bolj izkoriščati.« Glede na gozdno bogastvo je pričakoval veliko več lesne industrije. Prav tako je povpraševal po izdelku, ki bi bil karakterističen za naše kraje (pijača, sir itd ). Glede na to, da ni čas jetrnic in krvavic, mu z njimi žal nismo mogli postreči.

Francesca je poleg arhitekture raziskovala tudi preteklost, naravne in druge znamenitosti naših krajev, primerjala, kako je danes in kako je bilo v času Tita, o šolstvu, dnevnih migracijah … Gostje so uživali v razgledu z Zasavske svete gore. »Vidim skoraj pol Slovenije,« je bil navdušen David.

O Valvasorju so veliko izvedeli že na Bogenšperku, pa so to dopolnili z ogledom Medijskega gradu in kapele. Da ne bi bili ljubitelji kolesarjenja razočarani, so se zapeljali še skozi Strahovlje, iz katerega izhaja Primož Roglič. V Rudarskem muzeju v Kisovcu so italijanske goste dočakali Marjeta Hribar, Roman Perklič in Vlado Poredoš z ogledom muzeja, nakita od kuolma, okusnim šmornom, kranjsko klobaso in kitaro.

Italijanske novinarje je presenetila bližina večjih mest, kar je tudi ena od priložnosti za daljši obisk. Obisk, ki ga je finančno podprla Občina Zagorje, je odlična promocija na italijanskem turističnem trgu, saj bodo novinarji pisali o svojem obisku in opažanjih.

Kljub trudu ni uspel skupni nastop zasavskih občin, kar je seveda velika škoda. Kot pravijo organizatorji, Zasavje je še vedno siva lisa na turističnem zemljevidu Slovenije in to se mora spremeniti. Veliko je še treba postoriti in na prvem mestu poskrbeti za možnost prenočitev, saj je pomanjkanje le teh velik minus za razvoj zasavskega turizma.

V Trbovljah pa so italijanski  novinarji v organizaciji Delavskega doma Trbovlje obiskali termoelektrarno in najvišji dimnik v Evropi, ter 4. dritl . »Z njimi smo preživeli prijetno popoldne, z zanimanjem čakamo, da si preberemo, kaj so o nas zapisali v svojih medijih,« so zapisali na svoji Facebook strani v DDT.

Savus

Foto: Stanislava Radunovič – TD Ruardi, FB DDT