ponedeljek, 22 aprila, 2024

Iz te kategorije

Intervju: Uspešno prebrodili recesijo

Se število gradbenih dovoljenj v Sloveniji povečuje ali znižuje?
Leto 2015 je prineslo pozitiven trend pri izdaji gradbenih dovoljenj za stanovanjske in nestanovanjske objekte. V primerjavi z letom 2014 je bilo pri stanovanjskih objektih več gradbenih dovoljenj izdanih za enodružinske hiše, manj pa za večstanovanjske. Vprašanje, ki se verjetno ne postavlja samo meni, je, kdaj se bo ta pozitiven veter odrazil na povečanem povpraševanju kupcev. Sam ostajam optimist  in upam, da se bo to zgodilo že v drugi polovici letošnjega leta.

V zadnjih petih letih gradbeni trg ni prosperiral?

Investicije na stavbah so se skrčile na dobrih 36 % vrednosti iz leta 2010. V našem podjetju smo v primerjavi z drugimi v branži kar dobro prebrodili najtežja leta recesije, brez zaustavljanja proizvodnje in likvidnostnih težav. Še več, lansko leto smo pridobili certifikat bonitetne odličnosti AAA. S tem certifikatom pa se lahko pohvalijo zelo redki.

Kje vidite svoje glavne prednosti? 

Zagotovo je to energetsko varčna gradnja. Naša glavna prednost je široka paleta izdelkov in rešitev, ki se uporabljajo pri novogradnji kakor tudi pri obnovi obstoječih objektov. To je tisto, kar naše podjetje ohranja vseskozi vitalno. Povpraševanje po naših izdelkih je zmeraj večje od same dinamike na trgu gradbenega materiala.

Kakšni so trenutno trendi pri gradnji nizkoenergijskih in pasivnih hiš?

Ozaveščenost investitorjev glede porabe energije za ogrevanje in hlajenje se iz leta v leta stopnjuje. Glavnina hiš se še vedno gradi v tako imenovanem energijsko varčnem oz. nizkoenergijskem standardu po trenutno veljavnem pravilniku o učinkoviti rabi energije v stavbah (PURES). Delež pasivnih objektov pa se tudi dviguje, kar je nekako logično, saj so za ta energijski standard na voljo nepovratna sredstva EKO sklada RS.

Kako je z zaposlenimi, odpirate tudi nova delovna mesta?

V prodaji, proizvodnji in administraciji je trenutno 43 zaposlenih. V drugi polovici leta bomo v prodajnem sektorju zaradi redne upokojitve naših dolgoletnih sodelavcev pričeli z iskanjem novih moči.

Kisovško podjetje je del koncerna Xella, ki pa je v čigavi lasti?

Naša lastnika sta ameriška in luksemburška finančna sklada. V zadnjem kvartalu prejšnjega leta se je zamenjala uprava koncerna, kar je v današnjih časih nekaj povsem normalnega.

Kako pa gledate na vlogo podjetja v lokalni skupnosti?

Z lokalnimi organizacijami sodelujemo na način, da njihove aktivnosti podpremo z manjšimi finančnimi prispevki, doniramo kakšno manjšo količino naših izdelkov za njihovo lastno uporabo. Vendar vse v okviru naših zmožnosti.

Morda še besedo o načrtih?

Lansko, zelo uspešno leto želimo nadgraditi s 7-odstotno rastjo prihodkov iz prodaje naših izdelkov in storitev ter nadalje razvijati ponudbo rešitev za naše kupce. Samo na ta način lahko računamo na rast naših prihodkov ter tržnega deleža. Na koncu moram izreči vso pohvalo vsem zaposlenim v proizvodnji, saj je naša tovarna v ocenjevanju kakovosti Xellinih tovarn po vsem svetu lansko leto zasedla prvo mesto. Priznanje pomeni, da naši kupci za svoj denar dobijo proizvode Ytong najvišje kvalitete v svetovnem merilu.

Tatjana Polanc Kolander

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor