nedelja, 19 maja, 2024

Iz te kategorije

Inspiracija

V sredo, 24. marca, je Občina Trbovlje v Zasavskem muzeju Trbovlje pripravila zaključni dogodek evropskega projekta, ki ga je izvajala v sklopu evropskega programa Interreg Slovenija – Hrvaška.

Občina Trbovlje je bila uspešna na evropskem razpisu za čezmejno sodelovanje Interreg Slovenija – Hrvaška. Od avgusta 2018 vodi projekt Revitalizacija mest industrijske dediščine (Inspiracija) za preboj kulturnega turizma v Trbovljah, Slovenski Bistrici, Labinu in na Reki.

S projektom skušajo oživiti industrijsko dediščino, pripraviti tematske dogodke in doživetja ter vzpostaviti privlačne točke, da bo mesto postalo prijaznejše za prebivalce in obiskovalce.

V času izvajanja projekta so v Trbovljah organizirali Bienale industrijske umetnosti, kulinarični festival Iz trbouskiga špajza, uredili so info točko v Parku kulture, v Delavskem domu Trbovlje so postavili sobo pobega Pobeg iz rudnika, pripravili so tudi doživetja industrijske kulture.

Zaključnega dogodka, ki je bil prilagojen trenutnim razmeram, sta se med drugim udeležili županja Občine Trbovlje Jasna Gabrič in Željka Kitič iz Službe vlade RS za razvoj in kohezijsko politiko, skrbnica pogodbe za izvedbo projekta Inspiracija. Zbrane je nagovoril tudi Ivan Novak, član glasbene skupine Laibach. Trenutno je v ZMT postavljena razstava v počastitev 40 let delovanja skupine Laibach.

Županja Občine Trbovlje Jasna Gabrič je dejala, da so aktivnosti in rezultati, ki so nastali v sklopu Inspiracije, pomembno vodilo za razvoj turizma v Trbovljah, ki ima zaradi svoje zgodovine izjemno velik potencial. Ob tem se je tudi zahvalila vsem sodelujočim, ki so prispevali, da se je projekt, ne glede na zadnje leto, uspešno izpeljal do konca.

Na predstavitvi so bili na ogled tudi izdelki, ki so nastali med projektom: promocijske brošure s pripravljenimi turističnimi programi, slikanica o popotovanju rudarskega škrata skozi industrijska mesta in druge zanimivosti, ki so nastale v sklopu projekta.

Savus

Foto: Občina Trbovlje

Isti avtor